EPA-EFE/RONALD WITTEK
EPA-EFE/RONALD WITTEK

Sjedinjene Američke Države su u svojoj vojnoj bazi Ramštajn u blizini Frankfurta organizovale sastanak više od 40 zemalja koje su saglasne da obezbede neometano dostavljanje oružja Ukrajini.

Domaćin sastanka u Ramštajnu, američki ministar odbrane Lojd Ostin, izjavio je da “Ukrajina veruje da može da pobedi”.

– Kao što vidimo, nacije iz celog sveta su ujedinjene i rešene da podržimo Ukrajinu u njenoj borbi protiv ruske imperijalne agresije – rekao je Ostin na početku sastanka.

General američke vojske Mark Mili naveo je da je ključni cilj sastanka koordinacija sve veće bezbednosne pomoći Kijevu koja uključuje teško naoružanje, poput haubica, kako bi se sprečili ruski napadi na istok Ukrajine.

– Vreme nije na strani Ukrajine. Ishod borbe zavisi od ljudi koji su na ovom sastanku. Ukrajinci će se boriti, a mi moramo da im obezbedimo sredstva za to – rekao je Mili novinarima.

Ruska vojska i dalje ima tehnološku i brojčanu prednost u odnosu na ukrajinske snage, a pokazala je da je spremna da nastavi da uvodi još vojnika i opreme u borbu, izjavili su američki zvaničnici.

Moskva ekonomski može sebi da priušti vođenje dugog rata u Ukrajini uprkos sankcijama Zapada, saopštili su na sastanku stručnjaci za odbranu i ekonomisti.

Sa svoje strane, Ukrajina se može pohvaliti visokim moralom, kreativnom i prilagodljivom taktikom na bojnom polju i poznavanjem terena, kao i oružjem i obaveštajnim podacima koje dobija od SAD-a i njegovih saveznika, navedeno je na sastanku.

Nemačka je prvi put najavila isporuku teškog naoružanja Ukrajini, saopštila je nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht u Ramštajnu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here