EPA/Oleg Petrasyuk

Načelnik Združenog generalštaba američke vojske Mark Mili izjavio je danas da je kontraofanziva Ukrajine sporija nego što se očekivalo, a prema njegovom mišljenju to će trajati još nekoliko nedelja i biće “veoma krvavo”.

– Da li je to sporije nego što su kompjuterski proračuni ili različiti ljudi predviđali, jeste. Rekao sam da će potrajati šest do deset nedelja, da će biti veoma teško, veoma dugo i veoma, veoma krvavo. Niko ovde ne bi trebalo da ima iluzije – rekao je Mili, prenosi Tass.

Činjenica da ide sporije nego što je predviđeno uopšte me ne iznenađuje, dodao je Mili i ukazao da su “rat na papiru i na terenu različite stvari“.

Odgovarajući na pitanje šta bi, sa stanovišta SAD, predstavljalo pobedu Ukrajine, Mili nije korigovao ciljeve koje je deklarisao Zapad.

– Predsednik SAD, državni sekretar, sekretar za odbranu i generalni sekretar NATO govore isto. Ukrajina je postala slobodna, suverena i nezavisna zemlja 1991. godine i pobeda će biti da ostane slobodna, nezavisna i suverena država, sa svom svojom teritorijom – precizirao je.

Mili je naveo da će odluku o tome da li će SAD snabdeti Ukrajinu kasetnom municijom, operativno-taktičkim raketnim sistemima ATACMS ili lovcima F-16 doneti predsednik Džo Bajden.

To pitanje se stalno razmatra, taj proces je u toku, a konačnu odluku doneće predsednik Bajden, kazao je Mili.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here