commons.wikimedia
Lovac F-14 "Tomket"

Na internetu su se pojavile fotografije lovaca F-14 američke proizvodnje, opremljene sovjetskim raketama R-27. Još za vreme hladnog rata iransko Ratno vazduhoplovstvo je uspelo da kombinuje oružje protivnika.

Gruman F-14 “Tomket” je američki lovac dvosed četvrte generacije sa promenljivom geometrijom krila, koji se proizvodio od 1974. do 1992. godine.

Iran je jedina zemlja kojoj je avion isporučen iz SAD posle primirja. U američkoj avijaciji F-14 je zamenjen sa F/A-18 “Hornet” (zvanično, američka mornarica i dalje koristi verziju lovca koji poleće sa nosača aviona). Iransko vazduhoplovstvo ima 43 lovca “Tomket”, ali je nakon zahlađenja odnosa pokrenulo sopstvenu proizvodnju rezervnih delova.

R-27 je sovjetska raketa “vazduh-vazduh” srednjeg dometa. Njen razvoj započeo je u SSSR-u, a proizvodnja u Rusiji. Savremene modifikacije raketa obezbeđuju uništavanje aviona, dronova i krstarećih raketa. Pored ruskih vazduhoplovnih snaga, R-27 je u službi u još osam zemalja. Ukrajina proizvodi svoju verziju rakete.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here