pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ambasada SAD u Sarajevu objavila je detalje preleta dva američka lovca F-16, napominjući da će “borbeni sokolovi,” Američkog vazduhoplovstva izvesti bilateralnu kopneno-vazdušnu vežbu sa JTAC timovima iz sastava Specijalnih snaga Vojske SAD i (SOF) i Oružanih snaga BiH (OSBiH) na području Tuzle i Brčkog danas u popodnevnim satima.

Letovi će biti izvedeni u vreme kada počinje Svečana akademija povodom 9. januara, Dana Republike Srpske u Banjaluci i drugim gradovima i opštinama u Republici Srpskoj.

“Ova bilateralna obuka sprovodi se u sklopu naprednog stepena saradnje između dve vojske koja doprinosi miru i sigurnosti na Zapadnom Balkanu, te pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu BiH u jeku anti-dejtonskih i secesionističkih aktivnosti. Sjedinjene Države stalno naglašavaju da Ustav BiH ne predviđa pravo na otcepljenje, te da će delovati ukoliko neko pokuša da promeni ovaj osnovni element Dejtona”, naveli su iz američke Ambasade u BiH.

Napominju da se ova obuka sprovodi u sklopu aktivnosti Američkih oružanih snaga na razmeni taktike, operativnih metoda i procedura sa OSBiH.

“Ovu misiju podržavaće i letelica KC-135 Stratotanker koja će obezbediti dopunu goriva u vazduhu za letilice F-16 iznad teritorije entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini. Jedinice Američkog vazduhoplovstva za Evropu i Afriku redovno se vojno angažuju sa regionalnim partnerima s ciljem osiguranja obuke, poboljšanja interoperabilnosti i demonstriranja naše zajedničke posvećenosti istim sigurnosnim ciljevima. Bosna i Hercegovina ključni je partner SAD i ima zajednički cilj u osiguranju regionalne stabilnosti“, navodi se u saopštenu.

Američke letelice vratiće se u bazu odmah nakon završetka misije. Sposobnost brzog razmeštanja, lociranja mete i povratka u bazu pokazuju kapacitete SAD da projektuju snagu bilo gde u najkraćem mogućem roku i da deluju zajedno sa saveznicima i partnerima.

“JTAC timovi sastoje se od posebno obučenih pripadnika koji usmeravaju dejstvo borbenih letelica koje pružaju blisku vazdušnu podršku. JTAC timovi su ključna veza između vojnih jedinica na terenu i u vazduhu. JTAC timovi se koriste kao kopnena prethodnica za usmeravanje delovanja vojnih letelica koje deluju kao podrška kopnenim snagama. JTAC timovi Evropske komande Američkih specijanih snaga (SOCEUR) ključni su taktički timovi koji pružaju podršku konvencionalnim jedinicama, uključujući jedinice Američkog vazduhoplovstva za Evropu i Afriku. Njihove veštine i jedinstvena obuka čine ih višestruko delotvornim”, stoji u saopštenju.

Već nekoliko godina JTAC timovi Evropske komande Američkih specijalnih snaga (SOCEUR) drže obuku za JTAC jedinicu OSBiH. Iz Amaeričke ambasade ističu da je JTAC program jedan je od prvih programa za uspostavu obučenih i opremljenih jedinica OSBiH za posebne namene. Uspostava bh. nacionalnog JTAC programa delom je omogućena uz pomoć i savete jedinica za specijalne operacije SAD.

“Jedinice za specijalne operacije SAD takođe obučavaju pripadnike JTAC OSBiH u oblasti naprednih pešadijskih veština, s konačnim ciljem uspostave JTAC programa TACP (taktičke jedinice za zračnu kontrolu). SOCEUR obezbeđuje jedinstven front za sprečavanje potencijalnih neprijateljskih napada tako što pomaže partnerske snage u razvoju specijaliziranih jedinica”, naveli su iz Ambasade SAD u Sarajevu.

10 COMMENTS

  1. To je arogantna BANDA Kojoj će brzo doći kraj,ko im dozvolio da preleću Republiku Srbsku to
    Je čisto nasilje koje traje trideset godina .Ali videdećemo im ledja kao I svima dosad.Amin

  2. Da im samo na padne nesto sa krila lovca na Bosnu ili RS. Nesreca se dogodi kada se nesreca trazi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here