pixabay.com

Estonija i SAD potpisale su u Vašingtonu novi sporazum o saradnji u oblasti odbrane za period 2024-2028, saopštila je danas pres služba estonskog Ministarstva odbrane.

Dokument su potpisali zamenik ministra estonskog Ministarstva odbrane Tuli Duneton i pomoćnica sekretara za odbranu za međunarodnu bezbednost Selest Valander, prenela je agencija RIA Novosti.

“Kao potvrda snažnog savezništva između Estonije i Sjedinjenih Američkih Država, obnovili smo sporazum o saradnji u oblasti odbrane, koji se fokusira na američko vojno prisustvo u Estoniji, saradnju u oblasti sajber odbrane i zajedničku nabavku oružja za razvoj sposobnosti baltičke zemlje”, navela je pres služba Dunetona.

Sporazum obuhvata i saradnju u izvođenju vežbi, razvoju neophodne infrastrukture za smeštaj jedinica NATO saveznika i u nizu drugih oblasti od zajedničkog interesa.

Strane su u dokumentu potvrdile podršku Kijevu da obnovi suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

“U tom cilju, nastavićemo da sarađujemo sa Ministarstvom odbrane SAD u obuci, opremanju, savetovanju i pomoći ukrajinskim oružanim snagama”, dodao je Duneton.

Prvi sporazum o saradnji u oblasti odbrane između Estonije i SAD potpisan je 2019. godine.

SAD su, takođe, potpisale sličan sporzaum o bilateralnoj saradnji sa Letonijom i Litvanijom.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here