Amerika isporučila osumnjičenog za Srebrenicu

0

Neđo Ikonić

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su Ikonića (46) po naređenju Tužilaštva BiH, pošto je on izručen vlastima BiH danas u 14.00 sati na sarajevskom aerodromu.

 

"Ikonić se tereti da je kao komandant čete u Specijalnoj brigadi policije "Jahorina" MUP-a Republike Srpske učestvovao u krivičnom delu genocida. S obzirom da je za njim bila raspisana međunarodna poternica ovaj predmet se prosleđuje direktno Sudu BiH", izjavio je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

 

U akciji hapšenja učestvovali su i službenici Granične policije BiH. Posle kriminalističke obrade, uhapšeni je predat sudiji za prethodni postupak Suda BiH, saopštila je SIPA.

 

Sud BiH raspisao je 30. avgusta 2008. godine međunarodnu poternicu za Ikonićem. Njegovo hapšenje je povratak u slučaj koji je započeo krajem 2006. godine, kada je širom Amerike uhapšeno oko 40 Srba. Neki su osuđeni zbog davanja lažnih podataka imigraciji i čekaju deportaciju, a neki su oslobođeni. Tada je i Ikonić uhapšen prvi put, posle čega je pušten na slobodu uz kauciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here