pixabay.com

Gaza je postala najveći zatvor na svetu usled blokade kojoj je podvrgnuta, a milioni demonstranata širom sveta potvrđuju da je zaštita Palestine “odraz narodne savesti”, izjavio je predsednik Irana Ebrahim Raisi.

– Želimo da donesemo istorijsko i odlučno rešenje za ono što se događa na palestinskoj teritoriji. Danas se sastajemo u ime islamske nacije, kako bismo pomogli palestinskom narodu. Organizacija za islamsku saradnju je dužna da igra ispravnu ulogu, koja ovaploćuje smisao jedinstva i harmonije – rekao je Reisi na vanrednom zajedničkom islamsko-arapskom samitu u Rijadu povodom situacije u Pojasu Gaze.

On je optužio SAD da omogućavaju Izraelu da nastavi da ubija civile i da bombarduje bolnice, 1ističući da je Amerika „praktično stupila u rat u korist Izraela“ kojem svakodnevno šalje velike partije naoružanja.

Raisi je naglasio da su islamske zemlje dužne da naoružaju palestinski narod, i da je jedino trajno rešenje „stvaranje palestinske države od mora do reke“.

Predsednik Irana je, takođe, tražio da se formira međunarodni sud za „cioniste i Amerikance, koji su umešani u ubistva u Pojasu Gaze“.

– Nadam se da će naš današnji sastanak dovesti do usvajanja rešenja u korist palestinskog naroda, a da će najvažniji korak danas biti prekid vatre –  istakao je Raisi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here