EPA/Filip Singer

Američka vlada je pronašla nov način kako da ugrozi Kinu i njene najveće tehnološke kompanije, piše američki list “SNBS”. Spremni su da uvedu ograničenja za veliku kinesku kompaniju “SMIC” (Međunarodna korporacija za proizvodnju poluprovodnika), što će otežati rad najvećim korporacijama među kojima je i Huavej.

U slučaju da Bela kuća donese odluku o uvođenju sankcija, “SMIC” će biti dodata u specijalan spisak kompanija Ministarstva trgovine, kojima će biti potrebna posebna dozvola za trgovinu u SAD. Kompaniji će biti ograničena isporuka sirovina za njene proizvode.

“SMIC” je jedna od najvažnijih kompanija kineske ekonomije i za Peking predstavlja veliku podršku za razvoj sopstvene mikroelektronske. Državni program je koncipiran do 2025. godine i ima za cilj povećanje izvoza proizvoda iz Kine, kao i jačanje tehnološke bezbednosti.

Pored toga, “SMIC” je ujedno i najveći proizvođač smartfona “Huavej”, jer je tajvanska kompanija “TSMC” morala da prekine saradnju zbog američke pretnje sankcijama.

Analitičari upozoravaju da se ovakva ograničenja mogu negativno odraziti i na ekonomiju SAD, jer će otežati izvoz sirovina i tehnologija partnerima kompanije “SMIC” u Kinu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here