pixabay.com

Zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova SAD zadužen za izbornu reformu u BiH Metju Palmer izjavio je danas u Sarajevu da Amerika čvrsto bez sumnje podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

– Mi vrlo pažljivo i sa zabrinutošću pratimo povećanje tenzija i aktivnosti koje su dovele do povećanja tenzija. Mi smo posvećeni da uradimo sve što možemo da pomognemo da situacija deeskalira, da vratimo osećaj mira i osećaj da postoji put ka stabilnijoj i mirnijoj budućnosti BiH – rekao je Palmer u Sarajevu posle niza sastanaka sa političkim predstavnicima BiH.

SAD su, naveo je, i dalje smo posvećeni pružanju podrške BiH na putu ka EU, to stoji već decenijama, i dalje je to istina.

– Ima puno posla koji treba uraditi, Angelina i ja smo danas tu da to podržimo. Tu smo da pomognemo da BiH reši da bi se dogodile promene koje su potrebne, promene Ustava, na putu ka EU – kazao je Palmer.

Palmer je rekao da smatra da je moguće ići napred i rešavati presude Evropskog suda u skladu sa Ustavom.

– Postoje ljudi koji su deo procesa. Smatramo da je moguće ići napred i rešavati presude Evropskog suda na način koji je u skladu sa ustavnom mantrom BiH (1 zemlja, 2 entiteta, 3 naroda), taj proces nije jednostavan u pronalasku balansa i ravnoteže – rekao je Palmer i dodao:

“To je izazov, mi SAD i EU smo tu kao partneri i prijatelji BiH, nismo angažovani u pregovorima bilo koje vrste. Mi pomažemo razgovore i angažovani smo u tim razgovorima”.

Rekao je i da se raduje nastavku razgovora dok smo, kako je rekao, tu i dodaje da ne veruje da je danas kraj procesa.

– Još uvek ima puno procesa da se to uradi dok budemo išli napred. Mislim da možete računati na SAD i EU kao partnere u ovom procesu – naveo je Palmer, preneli su sarajevski mediji.

On je ponovio da SAD nema konkretan odgovor i nisu, kazao je, došli da zagovaraju neki model ili rešenje.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here