pixabay.com

Američki državni sekretar Entoni Blinken predložio je Grčkoj da preda ili proda Ukrajini naoružanje, a Amerika će u zamenu izučiti mogućnosti da Atini da dodatnu pomoć u iznosu od 200 miliona dolara.

Predlog se nalazi u pismu Blinkena grčkom premijeru Kiriakosu Micotakisu, a tekst pisma je objavila pres služba premijera.

Blinken je obavestio Micotakisa da je Stejt department doneo odluku da odobri moguću prodaju aviona F-35 grčkoj Vladi i naoružanja za oko 8,6 milijardi dolara.

“Mi smo, kao i ranije, zainteresovani za odbrambeni potencijal koji Grčka može da preda ili proda Ukrajini. Ako je to u interesu Ukrajine i pre nego što američka Vlada proceni njihovo stanje, možemo istražiti mogućnost izdvajanja dodatnih sredstava iz stranog vojnog finansiranja u iznosu do 200 miliona dolara za Grčku”, navodi se u pismu.

Blinken je obećao da će razmotriti zahtev Grčke koja je tražila avione za punjenje goriva KS-135.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je ranije saopštilo da isporuke aviona F-16 Kijevu neće uticati na tok specijalne vojne operacije. Rusija je poslala protestnu notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je istakao da će svaki teret koji sadrži naoružanje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

6 COMMENTS

  1. Neka se Grci malo raspitaju od Slovaka i ostalih, kojima su obećali pomoć, ako daju oružje Ukrajini! Ostao jim jedam dugi nos!

  2. Supe Grci na bracki Narod radi interesa Amerike. Drugo svo oruzje koje je isporucemo Ukraini je delimicno unisteno ili dospelo do Svercera oruzja. Pa kad su Amerikanci tako pametni sto ga oni licno ne isporuce nego isporuci ti pa novo kupi od mene.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here