EPA/Yuri Kochetkov
Marija Zaharova

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije smatra da pretnje Sjedinjenih Američkih Država da će uvesti sankcije Egiptu zbog kupovine ruskih aviona Su-35 predstavljaju agresivno ponašanje.

„Skrenuli smo pažnju na direkte pretnje američkih zvaničnika da će uvesti sankcije Egiptu, jer ova država razmatra mogućnost nabavke ruskih lovaca Su-35. Ovo je vrlo agresivno ponašanje“, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnom brifingu.

Ona je naglasila da je ovakvo ponašanje „stil Vašingtona“.

Portparolka je napomenula da Sjedinjene Američke Države pokušavaju da spreče razvoj odnosa između Rusije i drugih zemalja.

„Kada je propao koncept i pokušaj izolacije Rusije, prešli su na plan B i počeli da se jednostavno mešaju svim raspoloživim sredstvima, koristeći sve instrumente i mehanizme, uključujući i sredstva vojno-tehničke saradnje“, objasnila je ona.

Zaharova je napomenula da ideolozi ovog koncepta u Vašingtonu „pokušavaju jednim udarcem da ubiju dve muve“.

„Naštetiti Rusiji, raskinuti ugovore i istovremeno nametnuti svoje američko oružje stranim kupcima“, istakla je ona.

Pentagon i američki Stejt department su u zajedničkom pismu zapretili vlastima Egipta da će toj zemlji uvesti sankcije ukoliko kupe ruske lovce Su-35.

Državni sekretar Majk Pompeo i šef Pentagona Mark Esper zatražili su u pismu od egipatskog ministra odbrane da odustane od sporazuma sa Rusijom.

2 COMMENTS

  1. Ako su kauboji za slobodu i pravo izbora, zasto prete celom svetu ako ovi hoce da kupe nesto od Rusa?
    Svakodnevno tvrde da konkurencija ozivljava poslovnost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here