pixabay.com
Arktik

Sjedinjene Države su proširile kontinentalni pojas (proširenje kopnenog dela teritorije zemlje pod vodom) na Arktiku i Beringovom moru, piše Blumberg, pozivajući se na saopštenje američkog Stejt departmenta.

“Takozvani prošireni kontinentalni pojas obuhvata površinu od oko milion kvadratnih kilometara, prvenstveno na Arktiku i u Beringovom moru, području od sve većeg strateškog značaja na koju takođe polažu pravo Kanada i Rusija. Sjedinjene Države su takođe saopštile kuda prolazi kopnena granica u Atlantskom i Tihom okeanu, kao i u Meksičkom zalivu”, javila je agencija.

Kako tvrde novinari, proširenjem kopnene granice SAD žele da dobiju pristup nalazištima nafte i gasa, kao i mineralima za proizvodnju akumulatora za automobile.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin razvoj Arktika nazvao neospornim prioritetom.

Kako je ranije izjavio predsednik Vladimir Putin, razvoj arktičkog regiona je jedan od glavnih prioriteta Rusije. Tu se aktivno realizuju veliki investicioni projekti, kao što je Centar za izgradnju morskih objekata velikog kapaciteta kompanije Novatek, istakao je šef države.

Što se tiče jačanja vojnog potencijala NATO-a na Arktiku, prema rečima specijalnog izaslanika Ministarstva spoljnih poslova Rusije Nikolaja Korčunova, Rusija će na to odgovoriti nizom mera, uključujući i preventivne.

5 COMMENTS

  1. Kako gube uticaj po celom svetu najsigurnije im je da napadnu svoju obalu. Tu mozda nesto i ostvare!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here