commons.wikimedia
Nosač aviona (Foto: Ilustracija)

SAD šalju dva nosača aviona u blizini mesta gde se odvijaju kineske vojne vežbe u Južnom Kineskom moru, piše „Volstrit džurnal“.

Kako se navodi, nosači aviona „Nimic“ i „Ronald Regan“ počeće realizaciju „najvećih poslednjih godina“ vojnih vežbi u Južnom Kineskom moru.

„Cilj je da se nedvosmisleno ukaže našim partnerima i saveznicima da se zalažemo za  regionalnu bezbednost i stabilnost“, navodi list reči komandanta američke udarne grupe viceadmirala Džordža Vikofa. Prema podacima lista, u okviru vojnih vežbi biće izvedeni letovi aviona sa nosača aviona u cilju provere borbene sposobnosti.

Kako navodi „Volstrit Džurnal“, Vikof nije naveo gde će tačno biti izvođene vojne vežbe. On je naglasio da oni nisu odgovor na kineske manevre, ali je rekao da vojne vežbe Kine „opravdavaju prisustvo Ratne mornarice SAD (u regionu)“.

Ranije je američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio da su najavljene kineske vojne vežbe u blizini spornih ostrva u Južnom Kineskog mora provokacija.

3 KOMENTARA

  1. Ti nosači su samo mirnodopska avet. Ako reaguju, dve rakete i ameri imaju još četiri nosača. Samo se puvakaju da zapadu sisaju lovu za zaštitu. Kompletan čikaški fazon tridesetih.

  2. Ti nosaci mogu samo da prisustvuju i posmatraju utakmicu. Ako pokusaju da se umesaju, potonuce. Kinezi su sada na sve spremni i ne verujem da bi kauiboji mogli da vode ogranicen rat.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime