epa/KEVIN DIETSCH / POOL
Predsednik SAD Donald Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je razgovarao o nuklearnom sporazumu s Rusijom i Kinom i da se nada da će on biti postignut, prenela je agencija Blumberg.

Tramp je ranije izjavio da očekuje da će biti izrađen novi trilateralni nuklearni sporazum, koji bi uključio SAD, Rusiju i Kinu. To pitanje je bilo razmatrano tokom bilateralnog sastanka s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Osaki, u junu, na marginama Samita G20.

– Razgovarao sam s Rusijom o nuklearnom sporazumu, kako bi se oni rešili nekog nuklearnog naoružanja i mi nekog. Verovatno ćemo morati da dodamo Kinu – kazao je Tramp novinarima.

Prema njegovim rečima, SAD žele da uključe Kinu u nekom trenutku u pregovore o novom sporazumu.

– Odnosi su dobri, ali ja ću reći sledeće: ako uspemo da postignemo sporazum u okviru kojeg bismo smanjivali količinu nuklearnog naoružanja, to bi bila odlična stvar za svet. Uveren sam da će se to desiti. Razgovarao sam o tome s predsednikom Putinom, kao i s Kinom. Kina je s velikim oduševljenjem prišla diskusiji o tom pitanju – dodao je Tramp.

Drugog avgusta obustavljeno je dejstvo Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Početkom ove godine Vašington je saopštio da istupa iz tog sporazuma, optuživši Rusiju da ga narušava. Moskva je odbacila sve optužbe, a početkom jula predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Zakon o obustavljanju Sporazuma.

2 COMMENTS

  1. Svaki pokusaj kauboja da obmane pametnije, osudjen je na propast. Nikakav sporazum, ni pregovori. Prvo da shvate da je njihovo vreme proslo i da moraju najpre u citavom svetu izravnati dugove i stete koje su prouzrokovali. Dugo su trazili, dobili su.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here