pixabay.com

Američke obaveštajne službe su otkrile “ozbiljnu pretnju nacionalnoj bezbednosti”, saopštio je predsednik obaveštajnog odbora Predstavničkog doma Majk Tarner.

On je to kazao članovima Kongresa.

Pojasnio o kakvoj se pretnji radi, prenosi BBC.

– Zahtevam da predsednik Bajden skine oznaku tajnosti sa svih informacija koje se odnose na ovu pretnju kako bi Kongres, administracija i naši saveznici mogli otvoreno da razgovaraju o akcijama potrebnim za odgovor na ovu pretnju – rekao je Tarner.

Najviši demokrata u ovom odboru, Džim Hajms iz Konektikata, rekao je u saopštenju da, iako je poverljiva pretnja “značajna”, ona “nije razlog za paniku”.

Bela kuća je saopštila da situacija u vezi pretnje nije kritična, ali da će lideri Kongresa biti obavešteni ove nedelje.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Salivan rekao je da je “iznenađen” što je Tarner izašao u javnost s upozorenjem, rekavši novinarima da je prethodno najavio vodećim ljudima Kongresa, među kojima je i Tarner, održavanje poverljive rasprave za današnji dan.

Neki izveštaji u američkim medijima sugerišu da je upozorenje povezano sa ruskim pokušajima da razviju svemirsko antisatelitsko nuklearno oružje.

Njujork tajms, pozivajući se na sadašnje i bivše američke zvaničnike, rekao je da oružje još nije u orbiti, navodi BBC.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here