Amerikanac Karađorđe usred Floride

0

Gosti se sakrili od jakog Sunca u hladovini šatora
 

Kao svake godine u isto vreme na istom mestu okupi se nekoliko hiljada ljudi raspoloženih za druženje. Tako su i minulog vikenda prostor oko Srpske pravoslavne crkve Sveta. Petka u Orlandu ušarenili šatori prepuni raspoloženih gostiju. Da skup bude veseliji pobrinuli su se umešni igrači folklorne grupe Srpske krune, Kosovo Peonis, dečji hor crkve Sveta Petka, folklorna grupa Datina, St. Ana Rumunska pravoslavna crkva, folklorna grupa iz Bugarske St. George Bulgarian pravoslavna crkva, folklorna grupa Đurđevak Clearnjater i crkve iz Jacksoville FL. Hellenic, igračka grupa iz Maitlanda FL, Orlando, FL, kao i grupa Biseri iz St. Peterburga, nezaobilazna pevačica narodnih pesama, ovaj put Marina Đuković, i orkestar Balkanio.

Dugogodišnja ideja da se kroz slične manifestacije prikupe sredstva i dovrši započeta gradnja crkve ulazi u završnu fazu. Organizuje se tradicionalni sabor za očuvanje starih srpskih običaja. Uživalo se na svakom koraku, a domaći srpski specijaliteti privukli su i veliki broj gostiju, ne samo sa Floride.

– Srpska crkva Sveta Petka raste ne toliko brzo koliko lepo i stabilno – govori otac Jovan. – Ne upadamo u zamku kredita i interesa već trošimo samo zarađeno.
Idejni tvorac i arhitekta prekrasnog zdanja Vladan Gluvačević znojav, ali ne i umoran ne izlazi iz crkve dok svakom posetiocu ne objasni sve detalje zgrade. Ponosno podseća da su radovi počeli 2010. sa skromnih 300.000 USA dolara, a da vrednost objekta već prelazi milion!

– Bez volontera ne bi bilo moguće zamisliti organizaciju, a imamo ih preko 150. Oni će svojim radom uz sponzore pomoći da se prikupi očekivanih novih 70.000 za nastavak gradnje – kaže neimar Vladan.

Hitamo napolje i tamo se srećemo sa nasmejanim licima koji u rukama nose tek kupljene vruće lepinje u jednoj i hladno pivo radi balansa u drugoj ruci.

Zamalo se ne sudarih sa – Larijem. Mislio sam da je neki Milutin ili bar Živorad, a on Lari?! Amerikanac sa srpskom kokardom.

– Znaš li ti, zemljače, š’a ti je na glavi – priupitah dok sam škljocao aparatom. – Ćetnici – kaže nasmejan.

– Da l’ slučajno znaš koliko su četnici spasili američkih pilota u Drugom svetskom ratu – pitam skoro siguran da sam potkovaniji po tom pitanju. Ipak, brzo odustajem sa mini-kvizom kad čuh tačan broj, a i podatak da je Lari kao vojnik UN proveo nekoliko godina tokom rata 1991. u Bosni i toliko isto na Kosovu posle bombardovanja 1999. Kaže, svanulo mu je kada je upoznao Zoru (Zoricu) u Brčkom (BiH), gde je bio vojnik u mirovnoj misiji. Venčali su se u Gračanici 2007. godine i od tada je Lari imenom i Karađorđe! Ponavljaju mi u srpsko-engleskom duetu dva puta, jer mi je priča mnogo nesvakidašnja, a ja ih ostavljam u toplom srpsko-američkom zagrljaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here