Amerikanac si? Ubijaj po želji!

0

 

Pripadnici agencije "Blekvoter"
 

 

Sudija Urbina naglasio je da je Tužilaštvo na pogrešan način iskoristilo izjave čuvara date istražiteljima Stejt departmenta pod pretnjom gubitka posla. Inače, šesti optuženi radnik "Blekvotera" priznao je krivicu tokom protekle godine i pristao da sarađuje sa Tužilaštvom. Džabe mu to…

 

Petorica čuvara optužena su pre godinu dana sa po 14 tačaka optužnice za ubistvo bez predumišljaja, 20 tačaka pokušaja ubistva bez predumišljaja i jedne tačke za nošenje naoružanja, zbog oružanog incidenta u Bagdadu koji je izazvao nezadovoljstvo u Iraku i zatezanje odnosa između dve zemlje.

 

Oružani incident dogodio se dok su pripadnici "Blekvotera" bili u pratnji konvoja američkih diplomata kroz iračku prestonicu 16. septembra 2007. godine. Čak je i Stejt dipartment zbog incidenta raskinuo ugovor sa kompanijom "Blekvoter", čije je sedište u državi Severna Karolina. Američko Ministarstvo pravde izrazilo je razočaranje odlukom suda.

 

Iračka vlada "izrazila žaljenje"

 

"Iračka vlada izražava žaljenje zbog odluke američkog sudije Rikarda Urbine da odbaci optužbe protiv radnika `Blekvotera`, osumnjičenih za ubistvo iračkih civila", rekao je portparol iračke vlade Ali al Dabag i dodao da su rezultati istrage koju je pokrenula iračka vlada nedvosmisleno pokazali da su petorica čuvara odgovorna za smrt civila.

Prema zvaničnim podacima iračkih službi ubijeno je 17 civila, ali su radnici "Blekvotera" optuženi za 14 žrtava. Dabag je naglasio da će iračka vlada reagovati odlučno kako bi "kriminalci iz Blekovotera" bili krivično gonjeni i, između ostalog, zatražiće od SAD da upute žalbu na odluku sudije Urbine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here