EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Američki analitičar Dejvid Filips novi pristup kosovskog premijera Aljbina Kurtija za pregovaračkim stolom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem smatra primerenim i neophodnim za Kosovo, prenosi Reporteri.

Uprkos promeni toka pregovora na kosovskoj strani, Filips ne vidi sporazum u bliskoj budućnosti, a za neuspeh pokušaja pomirenja krivi Srbiju i lično predsednika Vučića.

Filips ističe da Kosovo ne treba da potpiše sporazum koji ide na njegovu štetu samo radi dijaloga.

– Kao što je Kurti pokazao, Kosovo ima primarnijih problema: zaposlenje, pravosuđe, pandemija Covid-19. Kosovo je već nezavisna zemlja i nema potrebe za pregovorima o njegovom statusu. Treba razmotriti detalje uzajamnog priznanja između Kosova i Srbije. Sve dok Srbija ne pokaže dobru volju, premijer Kurti mora biti oprezan da ne učestvuje u razgovorima samo radi dijaloga – rekao je Filips.

Direktor Mirovnog instituta na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, slaže se da su razgovori bolji od sukoba, ali da, decenijski proces dijaloga, treba da da i neke rezultate.

Smatra da bi njegova zemlja, SAD, trebalo da bude direktnije uključena, imenovanjem predsedničkog emisara koji će dopuniti evropskog emisara Lajčaka u njegovim naporima.

Kao i to da američko učešće ne bi trebalo da se zasniva na imenovanju izaslanika, već da treba da ima i kaznenu ulogu zajedno sa EU za stranu koja ne sprovodi sporazume i ometa napredak na putu ka miru.

– Konačni sporazum može da se dogodi samo kada Vučić razume cenu koju će platiti za prepreke. Vučića lično mora koštati ako nastavi da negira stvarnost i ometa napredak – rekao je Filips.

Između ostalog Filips je u intervjuu za TV Kljan Kosova rekao da EU treba detaljno da pregleda sprovođenje 33 postojeća sporazuma postignuta u dosadaćnjem dijalogu Beograda i Prištine.

Naglasio je da je ciljevi pregovora nikada nisu postavljeni.

– Strane se moraju složiti da su nezavisnost i suverenitet ciljevi pregovora. Došlo je vreme da se usredsredimo na suštinska pitanja, a ne na mere za izgradnju poverenja – rekao je Filips.

Govoreći o četiri Kurtijeva predloga na prvom sastanku sa Vučićem u okviru nastavka dijaloga Filips je rekao da je pitanje nestalih presudan za napredak u dijalogu.

– Takođe su potrebni preuzimanje odgovornosti i kompenzacija. Počiniocima zločina nije mesto za pregovaračkim stolom. Veljku Odaloviću i Zoranu Anđelkoviću trebalo bi suditi zbog sumnje za zločine, a ne u Briselu – rekao je Filips.

Ocenio je da ekonomska saradnja postavlja temelje za dugoročnu izgradnju mira i pomirenje.

– Da bi se optimizovale pozitivne koristi, trgovinski sporazumi i razvoj infrastrukture ne mogu biti jednostrani. Obe strane moraju imati značajne koristi – rekao je Filips.

Dodao je da je „mirovni pakt“, kao formalni sporazum dao jasan signal da sporove treba rešavati pregovorima, a ne nasilnim sukobima.

Istakao je da po pitanju uzjamnosti, Srbija mora da štiti i promoviše prava albanske manjine u skladu sa odredbama o manjinskim pravima koja postoje u kosovskom ustavu i Ahtisarijevim principima. Zajednica srpskih opština sa srpskom većinom je suvišna i ne bi trebalo da bude u fokusu pregovora.

– Potreban je institucionalni mehanizam za nadgledanje i sprovođenje sporazuma o pravima za kosovske Srbe, kao i Albance u Srbiji – rekao je Filips.

Odgovarajući na pitanje da li EU treba da ponudi konkretno rešenje strankama, Filips je rekao da Srbija neće priznati suverenitet i nezavisnost Kosova ukoliko na nju ne izvrši pritisak.

– Beskrajni pregovori ne vode nikuda, SAD i EU treba da iznesu detalje potpunog i konačnog sporazuma, a zatim ga predstave obema stranama. Saradnja će biti nagrađena, a prepreke sankcionisane.

Prema Filipsovim rečima uloga SAD u nastavku dijaloga, tj, transatlantska saradnja bi povećala izglede za uspeh, te da SAD treba da poboljša diplomatiju imenovanjem specijalnog predsedničkog izaslanika koji će dopuniti rad Miroslava Lajčaka, jer „bez jačeg američkog angažmana, pregovori teško da će išta postići“.

– Konačni dogovor može se dogoditi tek kada Vučić shvati cenu koju će platiti za prepreke. Osim poglavlja 35, koje pristupanje Srbije uslovljava dobrosusedskim odnosima, Vučić lično mora koštati ako nastavi da negira stvarnost i koči napredak. Postoje sumnje da on i njegov brat imaju značajnu imovinu nepošteno oduzetu od stranih banaka. Ova imovina mora biti zamrznuta sve dok Vučić ne pristane na saradnju – rekao je Filips.

2 COMMENTS

    • Slazem se, neka ih EU i USA nagrade kad ih toliko vole a ne da to traze od Srb.
      Na kraju, stanovnici Kosova, su jedini u Evropi kojima pasos nista ne vredi…pazi koji paradoks, ja sam te stvorio ali te ne priznajem. Slicno kao diplome sa Zagrebackog univerziteta koje su stancovane za Albance sa KiM.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here