EPA-EFE
Huti

Ukoliko SAD pokrenu kopnenu operaciju u Jemenu, mogli bi naići na težu situaciju nego tokom dugotrajnih sukoba u Avganistanu i Vijetnamu, izjavio je Muhamed Ali el Huti, visokorangirani predstavnik jemenske pobunjeničke grupe Huti.

– Kopneni rat je ono što priželjkuje narod Jemena, jer bi konačno mogli da se bore protiv onih koji su odgovorni za njihovu patnju tokom proteklih devet godina. Ako SAD pošalju trupe u Jemen, suočiće se sa težom situacijom nego u Avganistanu i Vijetnamu. Spremni smo za razne opcije nanošenja strateškog poraza Amerikancima u regionu – rekao je Huti za italijanski list “Republika”.

Huti je naglasio da nema direktne komunikacije sa Amerikancima, uprkos činjenici da je američka strana pokušala da pokrene interakciju, kojom upravlja tim posrednika u Omanu.

On je napomenuo da pokret Huti ne namerava da blokira Crveno more niti moreuz Bab el Mandeb

– Plovila koja nisu povezana sa Izraelom neće biti ugrožena – istakao je Huti.

Huti je upozorio Italiju da bi mogla da postane meta ukoliko bude učestvovala u agresiji protiv Jemena.

– Savetujemo Italiji da ostane neutralna. To je najmanje što može da uradi – dodao je Huti.

Pokret Huti je nakon eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba u Pojasu Gaze upozorio da će izvršiti napade na izraelsku teritoriju i da će zabraniti prolazak teretnih brodova povezanih sa Izraelom kroz Crveno more i moreuz Bab el Mandeb, dok Tel Aviv ne prekine vojnu operaciju protiv Hamasa u Gazi.

Jemenski pobunjenici su od novembra izvršili napad na desetine civilnih plovila u Crvenom moru i Adenskom zalivu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here