Amerikanci: Ef-Bi-Aj nas je mučio

0

"Otkad smo uhapšeni, SAD, FBI i pakistanska policija su nas mučili. Pokušavaju da nam smeste. Nevini smo. Pokušavaju da nas spreče da kontaktiramo s medijima, porodicama i advokatom. Pomozite nam!", navedeno je u poruci koju su Amerikanci bacili novinarima iz policijskog vozila, preneo je Rojters.

 

Njihov advokat Tarik Asad je rekao novinarima da su Amerikanci pred sudom rekli da su mučeni i elektrošokovima. Portparol ambasade SAD u Islamabadu Ričard Snelsajr odbacio je kao potpuno neosnovane optužbe uhapšenih, a policija je takođe demantovala da su mladići mučeni. Predstavnik policije Amir Abas Širazi rekao je da je sud naložio da Amerikanci budu lekarski pregledani pošto su se žalili na bolove u stomaku.

Advokat je izjavio i da je tražio da mu se odobri pristup optuženima, koji bi ponovo trebalo da se pojave pred sudom 16. februara.

Mladići iz američke savezne države Virdžinije, sva petorica muslimanske veroispovesti, uhapšeni su u decembru u gradu Sargodi, 190 kilometara jugoistočno od Islamabada. Dvojica njih su poreklom iz Pakistana, jedan iz Egipta, jedan iz Jemena i jedan iz Eritreje. Sva petorica uhapšenih tvrde da su samo želeli da pruže medicinsku i finansijsku pomoć ljudima koji su iste vere kao oni.

Ukoliko budu proglašeni krivima, mogli bi da budu osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Pakistan se bori protiv pobune talibana, koji su izveli niz samoubilačkih bombaških napada na pijace, džamije i policijske i vojne mete.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here