pixabay.com

Italija je danas usvojila dve uredbe kojima je poduprla prodaju mreže za fiksnu telefoniju u vlasništvu Telekoma Italije (TIM) američkom ulagaču.

Time je pokazala kako planira da zadrži manjinski udeo u ključnoj infrastrukturi.

Vlada je uredbama formalizovala obavezu iz memoranduma o razumevanju, koji je ministarstvo finansija 10. avgusta potpisalo s američkim investicionim fondom KKR-om.

Italijansko ministarstvo i KKR memorandumom su utanačili kupoprodaju TIM-ove firme NetCo, u čijem su vlasničkom portfelju mreža za fiksnu telefoniju i odsek za upravljanje podmorskim kablom Sparkl. Rim je uredbama dao politički blagoslov KKR-ovoj ponudi, ali transakciju još mora da odobri francuski medijski div Vivendi, vodeći deoničar, s vlasničkim udelom od 24 posto, prenosi Indeks.

Do sada su Francuzi tražili više novca, piše Indeks. Američki fond ponudio je oko 23 milijarde evra za Netkov dug i niz drugih stavki otvorivši prostor italijanskoj vladi da se uključi u ponudu kupovinom 20 posto udela u ključnoj telekomunikacionoj infrastrukturi.

“Preduzeli smo konkretne mere u odbrani nacionalnog interesa”

Uredbe će italijanskom ministarstvu finansija omogućiti kupovinu manjinskog udela u Netku, vrednog “do 2,2 milijarde evra”, i ulazak u partnerstvo s američkim fondom i domaćim ulagačima, izjavio je ministar privrede Đankarlo Đorgeti.

Udeo će kupiti i italijanski fond za infrastrukturu F2I, što će povećati vlasnički udeo italijanskih ulagača u mreži na 30 do 35 posto, a ministar Đorgeti izjavio je da bi u kompaniju mogla uložiti i državna investiciona banka Kaza depoziti e prestiti (CDP).

“Vlada je preduzela konkretne mere u odbranu nacionalnog i interesa radnika”, navela je u saopštenju premijerka Đorđa Meloni.

Ulaganja potrebna za zamenu bakrenih kablova optičkim

“Vlada želi ponovo da stekne kontrolu u određenim strateškim opcijama na području infrastrukture koju smatramo strateškom”, dodao je Đorgeti. Rim će finansirati ulaganje izdavanjem državnih obveznica, rekao je upućeni izvor.

Kupovina udela u mreži zameniće druge finansijske operacije koje su već uključene u najnovije prognoze državnih finansija pa neće uticati na udeo duga u BDP-u, dodao je izvor. Mreža za fiksnu telefoniju u vlasništvu Telekoma Italije okosnica je italijanske telekomunikacijske infrastrukture i vlada već godinama pokušava privući ulaganja koja bi omogućila zamenu bakrenih kablova optičkim.

Telekom Italija prisiljen je da proda ključnu imovinu kako bi smanjio dug i broj zaposlenih, a njegov potez označava presedan među nekadašnjim državnim telekomunikacionim monopolistima u vodećim evropskim privredama, napominje Rojters.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here