EPA-EFE
Novak Đoković

Pre osam godina sparingovali su zajedno na Vimbldonu, kada se Tejlor Fric kao prvi junior sveta tek probijao ka najvećoj pozornici, a sada će nju deliti sa istim čovekom kojeg je tada spremao za, ispostaviće se, pohod ka tituli – Novakom Đokovićem. Stadion “Artur Eš”, oko 20 sati po srednjoevropskom vremenu, borba za polufinale US opena.

Dosad su se Đoković i Fric sastali sedam puta i svaki put je slavio Novak. Najbliži pobedi Amerikanac je bio u onom čuvenom meču na Australijan openu, kada je stigao do 2-2 od 0-2, samo da bi izgubio od povređenog Đokovića u petom setu.

Osim toga, prošle godine u Torinu je Novak slavio u dva taj brejka, u rovovskoj borbi u kojoj je Đoković često bio u defanzivi, a Fric u drugom setu servirao za 1-1.

Fric, kao i većina Amerikanaca, najbolje igra na betonu na svom kontinentu – osvojio je Indijan Vels prošle, kao i Delrej Bič i Atlantu ove godine, a i uvod u US open bio je solidan.

Posle Atlante, poraz od Grikspora u polufinalu Vašingtona, od De Minora u trećem kolu Kanade, i upravo od Đokovića u četvrtfinalu Sinsinatija, sa ubedljivih 6:0, 6:4. Bio je to prvi put da igraju u Americi.

– Mislim da je dobro za mene što smo igrali, bilo mi je to kao mentalno zagrevanje. Ne bi to nužno nešto promenilo, ali bio sam daleko od maksimuma u tom meču. I drago mi je zbog toga, mislim da ću predstojeći meč dočekati mnogo mirnije u glavi – kaže 25-godišnjak iz San Dijega.

U dosadašnjem toku turnira Fric je pretrpeo samo jedan brejk, ali protivnici su takvi da nisu pouzdan reper – Džonson, Variljas, Menšik i Štriker.

Ipak, nije Fric kriv za to kakav mu je bio žreb – tako ubedljivi trijumfi svakako dižu samopouzdanje. Iako je gladan još većeg rezultata i svog prvog slem polufinala – kojem je bio tako blizu na Vimbldonu protiv Nadala prošle godine – Fric ipak meču pristupa iz pozicije autsajdera, dakle relativno rasterećeno.

– Moram da ubedim sebe da ne forsiram, da ne serviram jače i da ne gađam bliže linijama nego inače, samo zato što je to Novak. Moram da verujem da će biti dovoljno da igram dobro. Novak je Novak, dobio me je sedam puta. Nadam se da ću i ja njega jednom, a četvrtfinale US opena je idealna prilika – rekao je Fric.

Da se to ipak ne bi desilo, bilo bi neophodno da Novakov servis bude konstantniji nego u prethodnom delu turnira. U poslednje vreme je Đoković imao problema sa servisom u pojedinim važnim mečevima – uz pitanje balansa i položaja prilikom riterna, servis je najčešći predmet diskusije sa njegovim timom.

– Pogledaću prethodne mečeve, posebno poslednji u Sinsinatiju. Servis i forhend su mu najjača oružja, ali mnogo je napredovao generalno i radi veoma dobro. Biće motivisan, “napaljen” i imaće veliku podršku, ali mnogo sam puta bio u ovakvim situacijama – ističe Đoković.

Lako biti neće, ali ako prođe Frica, Novak će imati dva dana odmora da se regeneriše. U eventualnom polufinalu opet će ga čekati Amerikanac – bolji iz duela Frensisa Tijafoa i Bena Šeltona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here