EPA/Sergei Ilnitsky
Ruska vojska

Sjedinjene Države optužuju Rusiju da skriva istinsku nameru svog nagomilavanja vojske duž granice sa Ukrajinom, nakon konsultacija sa saveznicima o jačanju tenzija u regionu.

Američki zvaničnici odbili su da podele detalje o broju ili vrstama ruskih snaga koje su videli da se grupišu u blizini ukrajinske teritorije. Ali, opisali su postupke Moskve kao provokativne i destabilizujuće, odbacujući tvrdnje da je bilo koji pokret u vezi sa jednostavnim vojnim vežbama.

– Ne mislimo da su Rusi bili potpuno transparentni u pogledu onoga što rade – rekao je sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi.

– To je veliko nagomilavanje… najveće koje smo videli od 2014. godine – kazao je on, napominjući da se slična prethodna nagomilavanja ruske vojne sile nisu dobro završila po susede Moskve.

– To je istorija, način delovanja koji smo videli od Rusa na mnogim mestima i mi smo sigurno svesni te istorije – rekao je Kirbi, osvrćući se na rusku aneksiju Krima 2014. godine.

– To je jedan od razloga zašto ovo posmatramo vrlo, vrlo pažljivo – rekao je.

U Beloj kući, sekretarka za štampu Džen Psaki rekla je da SAD marljivo rade sa partnerima i saveznicima na proceni situacije i šta se može učiniti za smanjenje tenzija.

– U toku je diplomatski angažman između nas i niza zemalja u regionu, uključujući Rusiju – rekla je ona.

Psaki je odbila da detaljnije govori o diplomatskim naporima, ali su Nemačka i Francuska dodale svoj glas horu zemalja koje žele da Moskva povuče.

– Rusija mora da se deskalira i deluje transparentno u pogledu svojih kretanja trupa – napisao je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas na Tviteru, nakon razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

– Zajedno sa našim partnerima EU i NATO pažljivo ćemo nadgledati dalje korake.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv le Drian takođe je pozvao Rusiju da “zaustavi provokacije” i preduzme mere za ublažavanje tenzija “bez odlaganja”.

Do sada se čini da su takvi pozivi imali malo uticaja. Rusija je u petak branila svoje akcije, insistirajući da je Ukrajina odgovorna za pojačane tenzije.

– Slobodni smo da premeštamo naše oružane snage i bilo koje jedinice preko teritorije Rusije po našem nahođenju – rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Ukrajina se ponovo pretvara u potencijalno vrlo nestabilnu regiju. Svaka zemlja koja ima nestabilnu, eksplozivnu regiju u blizini svojih granica sigurno preduzima potrebne mere kako bi osigurala sopstvenu bezbednost – dodao je on.

U međuvremenu, čini se da je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova izrazio zabrinutost zbog izveštaja da SAD šalju dva ratna broda na Crno more u znak podrške Ukrajini.

– Povećao se broj poseta zemalja NATO i dužina boravka (njihovih) ratnih brodova – rekao je on ruskoj novinskoj agenciji Interfaks.

Turski zvaničnici rekli su u petak da će SAD sledeće nedelje (14.-15. Aprila) poslati dva broda u Crno more i da će tamo ostati približno dve nedelje.

Američki zvaničnici odbrane odbili su da potvrde tursku izjavu, ali su rekli da su takve operacije rutinske.

– Rutinski delujemo u Crnom moru. Letećemo, ploviti i operisati svuda gde nam to međunarodno pravo dozvoli. O tome se radi i, jasno, vrlo, vrlo ozbiljno shvatamo svoje obaveze u evropskom operativnom prostoru – dodao je on.

Ranije ove nedelje, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je NATO da dozvoli zemlji da se pridruži Alijansi kako bi Moskvi poslao poruku i okončao borbe u regionu Donbasa, gde se separatisti, koje podržava Rusija, bore sa ukrajinskim snagama od ruskog anektiranja Krima 2014. godine.

1 KOMENTAR

  1. Koji su to licimeri, mi USA 🤮 mozemo da se krecemo svuda gde nam dozvoli internacionalno pravo ali vi ne mozete u vasoj zemlji, vi nas USA 🤮 morate obavestiti sta radite u sopstvenoj drzavi 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 braco Rusi samo napred 👍👍👏👏🇷🇸🇷🇸🇷🇸

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime