Tanjug/AP

Američki Stejt department je saopštio da kompanije, koje učestvuju u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“, moraju prekinuti svoje učešće u projektu, ukoliko ne žele da se nađu na udaru sankcija.

„Stejt department ponovo upozorava da bilo koja kompanija koja učestvuje u izgradnji gasovoda ‘Severni tok 2’ rizikuje da se nađe pod američkim sankcijama“, navodi se u saopštenju američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

On je pozvao te kompanije da „odmah prestanu sa radom“ na tom projektu.

– Kao što je govorio predsednik SAD, ‘Severni tok 2“ je loš posao za Nemačku, Ukrajinu i za naše saveznike i partnere u Centralnoj i Istočnoj Evropi – dodao je Blinken.

Prema njegovim rečima, „Severni tok 2“ treba smatrati „geopolitičkim projektom Rusije, usmerenim na podelu Evrope i slabljenje evropske energetske bezbednosti“.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine. Ruska strana više puta je izjavljivala da je projekat apsolutno komercijalan i konkurentan i isticala da on ne podrazumeva obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine u EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here