Amerikanka maltretirala malog Rusa

0

U razgovoru sa državnim sekretarom Rusije za prava deteta Pavlom Astahovim, Artem je rekao da ga majka nije tukla ali da ga je često čupala za kosu.

 

Artem Saveljev

 

Artema je usvojila neudata medicinska sestra Entari Henson, koja osim Artema ima još jednog desetogodišnjeg sina. Porodica je živela u kući blizu autoputa i groblja, a dečaci nisu išli u školu.

 

Prema rečima Astahova, nepoznato je kako je samohrana majka uspela da usvoji dečaka, jer je običaj da se deca daju na usvajanje porodicama sa oba roditelja.

 

Baba dečaka Nensi Henson izjavila je za AP da je Artem bio veoma grub prema svojoj majci, te ga je ona lično odvezla na aerodrom i smestila u avion sa porukom ćerke.

 

Nensi Henson je rekla da su se roditelji uplašili kada je dečak nacrtao porodičnu kuću u plamenu i pretio da će ih zapaliti. Ona je navela da porodica nije napustila dečaka, već je u avionu o njemu vodila računa stjuardesa, a na moskovskom aerodromu ga je sačekao čovek "od poverenja" kojem je Nensi platila 200 dolara.

 

Teška psihička trauma

 

Artem se trenutno nalazi u jednoj moskovskoj bolnici, gde je utvrđeno da nema fizičkih povreda ali da je preživeo tešku psihičku traumu.

 

Dečak je rođen 2002. godine u primorskom kraju Rusije. Majka Artema je bila alkoholičarka te su joj uskraćena roditeljska prava, a dečak je živeo u domu za nezbrinutu decu dok ga u jesen 2009. nije usvojila američka porodica.

 

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je veoma zabrinut zbog ruske dece koja se daju na usvajanje u inostranstvo, a posebno u SAD, jer je već poznato 17 slučajeva ubistava usvojene dece.

 

Prema mišljenju Lavrova neophodno je potpisati dvostrani ugovor kojim bi bile određene obaveze roditelja koji usvajaju, a do tada je potrebno obustaviti sve procedure usvajanja. Lavrov je istakao da i poslanici Dume podržavaju takav stav.

 

Predsednica američke organizacije "Porodice koje su usvojile decu iz Rusije i Ukrajine" Sju Gejnor izjavila je za Ria Novosti da je šokirana zbog načina na koji je majka postupila sa Artemom.

 

Gejnor je rekla da američke porodice podržavaju nameru vlade da se sprovede istraga o incidentu sa Artemom Saveljevim, ali je osudila nameru Rusije da zabrani usvajanje dece od strane Amerikanaca do potpisivanja novog ugovora.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here