Amfilohije preuzeo nadziranje radova u Hramu Svetog Save

0

Hram Svetog Save u Beogradu
 

Protoneimaru prof. dr Vojislavu Milovanoviću i njegovom projektantsko-graditeljskom timu, u kojem je bio i arhitekta Dragomir Acović, SPC se zahvalila na saradnji jer se nisu složili sa traženim izmenama na originalnom projektu Aleksandra Deroka, nezvanično saznaju "Vesti" u Patrijaršiji SPC.

 

Poglavar SPC je na poslednjoj sednici Društva za podizanje hrama napomenuo da "konačan izgled Hrama Svetog Save neće biti prema prvobitnom planu Aleksandra Deroka jer je taj projekat dopunjen".
 

Patrijarh Irinej
 

– Radovi na hramu možda se odvijaju sporije i možda je malo skupo, a možda je potrebna i bolja organizacija. Pre početka radova na unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save moraju biti završene sve pripreme, izabrani majstori i stručnjaci za mozaik. Nadam se da će ti poslovi biti obavljeni bez teškoća i da će sve prepreke biti otklonjene – rekao je patrijarh Irinej.

On je napomenuo da država Srbija značajno doprinosi u izgradnji materijalno i finansijski, da bitan udeo ima i novac prikupljen od građana Srbije naplatom poštanskih markica po ceni od 50 dinara, kao i prilozi iz dijaspore.

– Nadam se da će to biti hram ne samo našeg naroda u otadžbini, nego i celom svetu, pošto nema država i kontinenata gde nas nema i gde nismo prisutni – kazao je patrijarh.

Poglavar SPC se nada da bi hram mogao da bude potpuno završen za 10 do 15 godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here