Ruski car ponovo u funkciji?

0

Povratak imenu u tradiciji: Ruski car umesto Vapijana
 

Vlasnik franšize poznatog nemačkog lanca restorana za prostor bivše SFRJ Saša Trišić pre nekoliko godina uspeo je od vlasnika Ace Bulića da zakupi ekskluzivnu lokaciju i pored velikog protivljanja Beograđana da čuvenu kafanu na uglu Knez Mihailove i Obilićevog venca zameni restoran za paste i pice kakvih pod tim imenom ima u 26 zemalja.
 

Naslednici imaju šansu

– Nepokretnost u naturi može da se vrati samo ako je u svojini države ili lokalne samouprave, ukoliko je zakon po kom je oduzet stavljen van snage i ukoliko postoje direktni potomci. Ne može se vratiti nepokretnost koja je po zakonu privatizovana. Ukoliko se Ruski car vrati u posed državi, mogla bi da postoji šansa za vraćanje naslednicima – objašnjava Sekulić za "Vesti".

I dok se u Vapijanu nadaju da je objekat "trenutno zatvoren, do postizanja dogovora sa Direkcijom", za naslednika predratnih vlasnika Ruskog cara zaiskrio je tračak nade.

Zoran Antonijević podneo je zahtev za povraćaj objekta u kome je bio smešten Ruski car, a koji se nalazio u zgradi koju su pre Drugog svetskog rata izgradili njegov otac, stric i tetka. Zgrada je dolaskom komunista nacionalizovana, a Antonijević je uspeo da u procesu restitucije vrati stanove koji se nalaze sprat iznad restorana.

Problem s mogućem restitucijom Ruskog cara je veliko zamešeteljstvo oko privatizacije čuvene kafane čiji je poslednji poznati vlasnik Aca Bulić, nekadašnji predsednik Zajednice fudbalskih prvoligaša. Kontroverzni Bulić je pre dve godine bio pritvoren zbog sumnje da je učestvovao u bombaškom napadu na kuću Dragana Stojkovića Piksija, ali se od te optužbe odustalo da bi ostala na kraju samo prijava za posedovanje manje od pola grama kokaina i marihuane!

Njegov tadašnji branilac advokat Borivoje Borović kaže za "Vesti" da ne postoji presuda protiv Bulića. Otud se nameće pitanje po kom osnovu je Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom prošle godine preuzela upravljanje prostorom nekadašnjeg Ruskog cara?
 

Sa tate na sina

Otuđivanje kafane Ruski car, koja je osmadesetih bila preimenovana u restoran Zagreb je još jedan primer pljačkaških privatizacija. Do kraja devedesetih kafana je bila deo Ugostiteljskog preduzeća Stari grad, ali je izuzeta iz privatizacije ovog lanca. U Ruski car kao zakupac dolazi Jusuf Bulić, nekadašnji član klana Ljube Zemunca. Nakon njegovog ubistva 1998, njegov sin Dragan – Aca Bulić preuzima očeve poslove. Niko od nadležnih ne ume da objasni kako je porodica Bulić od 2002. postala vlasnik ovog ekskluzivnog prostora!

 

– Po osnovu sudske presude za utaju poreza – odgovaraju nam u Direkciji.
Dakle, Bulić je "pao" na porezu, nejasno je samo da li je poreski dug nasledio od oca ili ga je sam napravio. Nismo mogli da saznamo do kog je stepena došao proces protiv njega. To je bitno jer ukoliko bi okrivljujuća presuda postala pravosnažna država bi imala prava da njegovu imovinu uknjiži na svoje ime.

Samo u tom slučaju, potvrdio nam je direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić, i naslednik prvobitnih vlasnika ima čemu da se nada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here