commoswikipwdia.org/Medija centar Beograd

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je saopštio da je besmisleno govoriti “o formiranju pravoslavne crkve u Crnoj Gori”.

Mitropolit Amfilohije je u intervjuu za “Pobjedu” komentarisao ideju predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da je put za rešavanje takozvanog crkvenog pitanja objedinjavanje pravoslavnih vernika u jednu crkvu.

O tome mogu govoriti samo nekršteni i ljudi za koje je crkva isto što i partija ili nevladina organizacija, rekao je Amfilohije

– Kad bi znali i kad bi išli u crkvu, oni bi znali da se u njoj ne ispovijeda u simbolu vjere ni Ruska, ni Grčka, ni Srpska, već se ispovijeda ‘Jedna, Sveta, Saborna (Katoličanska) i Apostolska Crkva’ Hristova. Samo oni koji osnivaju lažne, a time nepravoslavne, nehrišćanske i necrkvene zajednice, poput nekih nevladinih organizacija, mogu reći (kao Miraš Dedeić) da pravoslavna crkva čije biće nije nacionalno ne postoji u vaseljeni – naveo je Amfilohije.

Ukazao je da nazivi pravoslavnih pomesnih crkava po nacionalnom i državnom prefiksu predstavljaju spoljašnje, geografske i nazive uslovljene istorijskim i spoljašnjim promenama, a “nikako prirodom, smislom i bićem same crkve”.

1 COMMENT

  1. Risto pa zašto se onda tvoja crkva naziva srpskom? Zar se upravo SPC ne optužuje za etnofiletizam, što je samo ublaženi oblik izraza klerofašizam?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here