Tanjug/AP
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Analitičari Afrim Kasoli i Driter Arifi upozoravaju da je u čestitki povodom godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, predsednik Francuske Emanuela Makrona nedvosmileno poručio da sve preuzete obaveze, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština moraju da se ispune inače će uslediti nove kaznene mere, prenosi Albanijan post.

Komentarišući čestitku u kojoj je Makron naveo da su naredne nedelje odlučujuće u sprovođenu Briselskog i Ohridskog sporazuma, bivši zamenik Pokreta Samoopredeljenje Afrim Kasoli ocenio je da je reč o jasno upozorenju Makrona da Kosovo mora da ispuni sve svoje obaveze.

– Ovo je upozorenje na obaveze koje očekuju Vladu Kosova narednih dana i nedelјa u vezi sa osnivanjem Asocijacije. Sve to zato što nije ostalo mnogo vremena do izbora za Evropski parlament – naveo je Kasoli.

On je podsetio da je Markon i u Tirani bio decidan da je Francuska odobrila viznu liberalizaciju za Kosovo na osnovu obećanja da će ono primeniti sve sporazume sa Srbijom.

– Aljbin Kurti je na sastanku koji je imao sa liderima vodećih zemalјa Evropske unije na marginama Samita EU, u oktobru prošle godine, obećao da će biti posvećen uspostavlјanju Asocijacije – podseća Kasoli.

I za politikologa Dritera Arifija Makronova izjava, koliko god bila konkretna i eksplicitna, takođe je izuzetno ozbilјna na osnovu činjenice da ako Kosovo ne nastavi dalјe sa formiranjem ZSO može da se suoči sa dodatnim merama EU.

– Francuska strana zahteva da Kosovo posebno izvrši svoj deo zadataka. Ukoliko ne bude ozbiljnosti u narednim nedeljama može doći do dodatnih sankcija Kosovu ili njegovo potpuno zaobilaženje u evroatlantskim integracijama. Poruka francuskog predsednika je izuzetno ozbilјna – ocenio je Arifi.

Makron je u čestitki upućenoj 13. februara predsednici Vjosi Osmani apelovao na Vladu Kosova da nastavi sa implementacijom ZSO jer će, po njegovoj proceni, narednih nekoliko nedelјa biti odlučujuće za “sprovođenje svih odredbi Briselsko-Ohridskog sporazuma”.

– Naredne nedelјe biće odlučujuće za primenu svih odredbi Briselsko-Ohridskog sporazuma, uklјučujući i uspostavlјanje Zajednice opština sa srpskom većinom, što posebno podrazumeva organizovanje novih lokalnih izbora uz učešće Srba – naveo je Markon.

On je u pismu naveo da se nada da će Kosovo “doneti smele odluke” koje su “neophodne i omogućiće mu da napreduje na svom evropskom putu”.

1 COMMENT

  1. “ozbiljne” preporuke evo 12 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma…a ljudi ne mogu da podignu plate na KiM !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here