Youtube/tvk3
Rušenje konaka manastira Svetog Vasilija Ostroškog

Juriš specijalaca crnogorskog režima, koji su u zoru obezbeđivali bagere prilikom rušenja konaka manastira Svetog Vasilija Ostroškog u Zoganju kod Ulcinja, ostavio je na vetrometini i bez krova na glavom četiri monahinje. Sva državna sila svalila se na žene koje meštani nazivaju Anđelima Božjim dovodeći Crni Goru do usijanja uoči nastavka litija protesta protiv ozakonjene namere otimanja svetinja SPC.

Naređenje je izdalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma kojim upravlja premijer Duško Marković, a Ulcinjska policija podnela krivičnu prijavu protiv SPC i Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija navodno zbog građenja konaka bez prijave i dokumentacije, pa su vernici i sveštenstvo probdeli celu noć čuvajući Krstionicu posvećenu Suzi Njegoševoj, na Miholjskoj Prevlaci u Tivtu. Oni su rešeni da ne dopuste režimu da sruši Krstionicu, kao što je pokušano prošle godine kada se policijski desant čamcima razbio o živi zid ljudi. I ovog puta u Tivtu su jake policijske snage.

Plamti vera narodna

Sramni, neljudski potez crnogorskog režima nije ugasio veru narodnu ni u Zoganju, gde su se ljudi okupili nad ruševinama manastirskog konaka i prisustvovali Svetoj liturgiji.

Meštani Zoganja, odnosno Briske gore koja predstavlja zaleđe Ulcinja, ogorčeni su zbog rušenja nedovršenog konaka. U njemu je zaštita od vetrova i kiša bila namenjena monahinjama, “čiji je devstvenički priziv posvećen sili Božjoj koja vuče čoveka da celog sebe veže za Gospoda”. Sve četiri monahinje su iz Crne Gore, tri iz gradova sa severa, a jedna s primorja.

Meštanin Zoganja Veselin – Bato Vučević kaže da su sestrinski dom gradili oni, meštani ovog kraja u kome je oko 30 pravoslavnih kuća.

Gradićemo opet

– Mi seljani, svi smo dali koliko smo mogli, da sagradimo sestrinski dom. Počeli smo gradnju pre tri meseca. Kada su oko pet sati ujutro stigli bageri, skočili smo iz kreveta i krenuli ka manastiru. Ali, ceo prostor je bio okružen jakim snagama specijalaca. Policija je upozoravala meštane: “Sklonite se da ne bude loše, i za vas i za nas. Tri puta su mi uzimali ličnu kartu i kontrolisali”, priča Vučević.

Meštani Zoganja obećavaju da ovo nije kraj manastira.

– Ovo je selo. Ne gradimo na penu od mora. Mi ćemo da gradimo, ma koliko oni rušili – poručuje Veselin – Bato Vučević.

Pretnja s vrha policije

U Crnoj Gori zaraženih korona virusom odavno nema, ali se zabrana okupljanja ne ukida. Direktor policije Veselin Veljović rekao je da MUP neće dozvoliti javna okupljanja i “procesuirati svako odgovorno lice u slučajevima nepoštovanja zakona i ugrožavanja zdravlja građana”.

“Verujem da je organizator javnih okupljanja svestan činjenice da bi ova okupljanja podsticala tenzije i doprinela stvaranju uznemirenja javnosti”, zapretio je Veljović.

Hapšenje u zoru

Da režim ima nameru da ide do kraja pokazalo je i hapšenje opozicionog aktiviste u Bijelom Polju.

“Rano ujutro u kuću našeg člana Miljana Đukića upala je policija bez naloga. Odmah su mu stavili lisice i poveli ga u Centar bezbednosti Bijelo Polje. Kada je pitao zašto ga hapse, policajci su mu odgovorili da će mu pojasniti u stanici, saopštio je DF.

Primer sramote i kukavičluka

Veselin – Bato Vučević, potvrđuje priču ostalih očevidaca da je bagerista nikšićke građevinske firme Vilusi odbio da ruši konak.

– Čovek kad je video da treba crkveno rušiti, sišao je sa bagera i otišao peške iz Zoganja u Ulcinj. Međutim, neko drugi je seo u bager i srušio – priča Vučević.

Opozicioni Demokratski front (DF) Nikšića navodi da je Miroslav Koprivica odbio da digne ruku na svetinju, pa je to umesto njega učinio Marko Daković, jedan od direktora firme.

“Marko Daković se pokazao nedostojnim i imena i porodice i plemena i čitavog svog kraja i grada. On je srušio konak crkve zaštitnika grada iz koga dolazi. Ovim nečasnim činom zasluženo je večno prezrenje naroda, zbog brukanja imena i prezimena, zbog udara na pravoslavnu veru i ime Svetog Vasilija Ostroškog. Kako sijali tako žnjeli”, naveo je DF.

U istom saopštenju Miroslavu Koprivici su čestitali i i zahvalili se što je čuvao svoj i obraz porodice, kraja i grada.

“Pokazao je Miroslav Koprivica da su radnici i težaci iz ovog naroda prosvećeniji i bolji od nadobudnih i bahatih direktora”, poručili su iz DF-a Nikšić.

Preksrstio se i otišao

Sam Koprivica kaže da mu je rečeno da bagerom ide za Ulcinj.

– Tek ispred manastira sam shvatio šta treba da radim. Izašao sam iz bagera i rekao da neću rušiti konak, niti učestvovati u tome – kazao je Koprivica koji se prekrstio i otišao.

Turista ni za lek

Crnogorski režim osim s narodom imaće muke i sa praznom kasom zbog potpunog kraha turističke sezone. Na barskoj rivijeri sezone nema ni na pomolu, a ranije rezervacije se otkazuju i plaže zvrje prazne.

Zakupci plaža kažu da nema nigde nikoga.

– Plažni barovi nisu otvoreni, kao ni granica sa Srbijom, što i te kako osećamo. Dolaske su otkazali su Poljaci, Slovaci i Česi – žale se zakupci.

U Herceg Novom je zvanično registrovano oko 700 gostiju. Ali od tog broja, na rehabilitaciji u Institutu Igalo boravi 500 gostiju same Crne Gore, uglavnom korisnika penzionog i zdravstvenog fonda.

Jedan od hotela u Meljinama već je ugostio turiste iz Nemačke, ali tamo kažu da izvesno neće biti ni nalik prošlogodišnjoj sezoni.

Uređeni su i hoteli u Bijeloj i Kumboru. Prvim gostima nadaju se tek u julu, za kad imaju najave.