wikipedia.org/Vitaly V. Kuzmin
Raketni sistem S-400

“Turska smatra da je neprihvatljivo Vašingtonovo objavljivanje sadržaja pisma v. d. šefa Pentagona Patrika Šanahana ministru odbrane Turske Hulusiju Akaru u vezi sa kupovinom ruskih lansirnih protivvazdušnih sistema S-400”, izjavio je savetnik i portparol predsednika Turske Ibrahim Kalin.

Ovo pismo ne odgovara duhu savezničkih odnosa. Istovremeno sa slanjem pisma, njegov sadržaj je objavljen u štampi. To je nedopustivo za ozbiljne državne poslove. Pripremamo odgovor, razgovarao sam sa (savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džonom) Boltonom o tome. Neka budu uvereni da ćemo odgovoriti, ali nastavljamo pregovore. Predsednici Turske i Sjedinjenih Američkih Država razmotriće pitanje obuke naših pilota na F-35 na sastanku na marginama samita G20 u Japanu 29. juna – rekao je Kalin novinarima.

On je izrazio uverenje da će Sjedinjene Američke Države isporučiti Turskoj F-35. “Ali odlaganje ovog trenutka pod raznim izgovorima naneće štetu obema zemljama”, dodao je Kalin.

​- Nadamo se da će Pentagon odustati od svoje pozicije koristeći kao izgovor S-400, što može naneti dugoročnu štetu bilateralnim odnosima – dodao je Kalin.

Ranije je Ankara naglasila da neće odustati od kupovine S-400, a prva serija bi trebalo da stigne u julu. Sjedinjene Američke Države smatraju da je S-400 nespojiv sa standardima NATO-a, prete sankcijama zbog njihove moguće nabavke i više puta su isticale da bi mogle da odlože ili ponište proces prodaje Turskoj najnovijih aviona F-35.

Kako je ranije javio časopis “Forin polisi”, pozivajući se na pismo od 6. juna, Šanahan je rekao Akaru da turski piloti koji se obučavaju na avionima F-35 u Sjedinjenim Američkim Državama treba da napuste zemlju do 31. jula i da neće primati nove pilote za obuku.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here