M. Karović
Čedomir Antić

Istoričar Čedomir Antić rekao je povodom 24. godišnjice od početka NATO bombardovanja na Srbiju, odnosno Saveznu Republiku Jugoslaviju, da se bez svake sumnje 1999. godine dogodila smrt međunarodnog prava.

– Imali ste veliku intervenciju za koju SAD nisu ni morale da traže dozvolu UN, jer su računale da će je dobiti – rekao je Antić za Tanjug.

Podsećajući da je Kosovo i Metohija navodno bilo predmet humanitarne intervencije, Antić je rekao da se ispostavilo da se najveći udar na civilno stanovništvo dogodio upravo tada, i to sa svih strana.

On je ocenio i da ponovo proživljavamo nastojanje da stvari, kako kaže, budu rešene unazad, odnosno da se govori kako u stvari to nije bio rat za spas albanskih civila već “rat kolektivnog zapada protiv Rusije onog vremena koja je napala Kosovo”.

– I to je jedna potpuno pogrešna interpretacija – podvukao je Antić i primetio pokušaje promene istorije.

– Ako pogledate biografije najvažnijih funkcionera albanske kosovske paradržave, odnosno tzv. OVK videćete da niko od njih nije rođen na teritoriji Srbije, odnosno Jugoslavije. Svi su oni rođeni na nekom imaginarnom Kosovu tako da je to ta potreba za promenom istorije –  ocenio je Antić.

Na pitanje o izvinjenju NATO-a, Antić je podsetio da je na 15. godišnjicu agresije, 2014. godine, jedna od portparolki Alijanse objavila saopštenje na svojim društvenim mrežama gde je predstavila reklamu za “Najk” i onu čuvenu poruku – “Just do it” (Samo učini to), a iznad postavila avion.

– Nažalost, oko agresije NATO nema sukoba na zapadu zato što su se spojile sve moguće mržnje – rekao je on i dodao da je zapad imao rat u kome je strana sa kojom je ratovao poštovala pravila rata i nije bilo ružnih scena poput, kako je rekao, “klanja zarobljenika pred kamerama”.

Njihov protivnik, kako kaže, koliko god ga mrzeli, nosio je kravatu i belu košulju, ali je dodao i da je zapad ostvario maksimum težnji bez prolivene krvi.

Kako je primetio, usledila je “poetska pravda”, jer je NATO u sve ratove kasnije ulazio na isti način, te naišao na one koji su bili spremni sve da žrtvuju da bi pobedili.

– NATO odnosno njegove afilijacije su izgubile gde god su bili – Siriji, Iraku, Avganistanu, Libiji i gubiće i dalje – smatra Antić.

On je dodao i da su se od tada stvari promenile i da se svet ponovo podelio.

Činilo se, kako kaže, 1989. godine da će zapad zavladati svetom, a to se, dodaje, nije dogodilo.

– Mi smo danas doživeli da u izvesnoj meri svedočimo i ekonomskom, političkom i kulturnom neuspehu zapada, a on se u međuvremenu radikalizuje – primetio je Antić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here