Nova Akropola Beograd

Filozofkinje  i filozofi iz stare Grčke i Kine, prošetali su ovog vikenda Beogradom kako bi promovisali predstojeći Svetski dan filozofije.

Članovi Kulturnog udruženja Nova Akropola Beograd, posebno kostimirani za ovaj događaj, pružili su priliku prolaznicima u Knez Mihailovoj da učestvuju u radionici “Tvoj simbol za dobar dan” i da razgovaraju o značaju simbola u svakodnevnom životu.

– Svakog  trećeg četvrtka u novembru širom sveta obeležava se Svetski dan filozofije. Nova Akropola u Srbiji iz godine u godinu daje svoj doprinos ovoj inicijativi proglašenoj od strane Uneska, kroz organizovanje manifestacije pod nazivom “Dani filozofije”. Smatramo da je to važno jer postoji mnogo problema sa kojima se čovek i čovečanstvo suočavaju, a jedini siguran način izlaska na svetlo je povratak ljudskim vrednostima i njihovo osnaživanje – navodi Marko Čumić, volonter Kulturnog udruženja – Nova Akropola Beograd.

– Iz bogate riznice čovečanstva, kao temu ovogodišnjih “Dana filozofije”, izabrali smo “Jezik simbola” budući da on predstavlja tradiciju zajedničku svim ljudima. Najmudrije poduke prenesene su nam simboličkim jezikom, jezikom koji ima moć da osvetli nove horizonte, dodirne dušu i ulije snagu potrebnu na putu upoznavanja samoga sebe i ovladavanja sobom uz pomoć vrlina, kako bi to rekli stari Grci. Jezik simbola je jezik smisla, to je jezik kojim govori priroda i sam život. Iz tog razloga moramo se učiti da čitamo taj jezik i prodiremo u njegova duboka značenja – dodaje Čumić.

U utorak 15. novembra u 19 časova održaće se predavanje na temu “Simboli – u potrazi za smislom”. U četvrtak 17. novembra – kada pada i sam Svetski dan filozofije – biće  organizovano predavanje i radionica pod nazivom “O Duši – Platonovi mitovi i simboli”.

Za sve one koji žele da otpočnu dublje filozofsko putovanje, u četvrtak 24. novembra zakazano je pokretanje ciklusa predavanja “Kurs praktične filozofije”, uvodnom temom “Prirodna filozofija”.

Na sva dešavanja ulaz je slobodan, a prostorije Udruženja nalaze se u Brankovoj 24.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here