Zemljotresi su bili prilično uobičajena pojava u drevnoj Grčkoj – zastrašujući i destruktivni, naravno, ali i poznati rizik u određenim oblastima, zbog čega je pomalo čudno što je toliko njihovih hramova izgrađeno na linijama raskola.

Verovatno možete nagađati kako ta priča ide – hram se podiže, zemljotres se gasi, hram se spušta. A onda se hram ponovo podiže. Da li je upravo loša sreća dovela do toga da su Grci svoje najvrednije zgrade postavili direktno preko vremenskih bombi Majke Prirode? Ili je to bilo nešto što su planirali od samog početka?

Rušenje kuća

Grčka je ukrštena linijama grešaka. Na neki način, bilo bi teško namerno poravnati hram sa zonu prelaska zemljotresa. Ali čudna stvar, prema profesoru komunikacije iz geologije Iainu Stjuartu, je ta što bi oni obnovili te hramove uprkos učestalosti uništenja.

U početku je rekao: “Misliš:” To je loša sreća, zar ne? ” Tada je zora na tebi. Ti ljudi nisu bili glupi. Bilo je ove svete zore da verovatno postoji nešto namerno. ”

Jedan od najpoznatijih primera hrama izgrađenog preko crte preloma nalazi se u Delfima, gde je boravio omiljeni orakul Grčke. U jednom poznatom proročanstvu, Orakle u Delfiju je rekao ludom rimskom caru Neronu da čuva broj 73. Ali umesto da živi do 73, koliko je pretpostavljao da proročanstvo znači, ubijen je u pobuni koju je vodio 73-godišnji Galba.

Vreli izvori ispod hrama bili su glavni deo koji je okruživao hram u Delfima i bili su direktan rezultat položaja hrama nad linijom raskola. Tako je bilo i u zemljotresu koji je uništio hram 375. godine pne. Profesor Stjuart veruje da još nekoliko hramova spada u sličnu kategoriju.

Gradovi i verski lokaliteti u Mikeni, Efesu, Cnidusu i Hijerapolisu činilo se da se preklapaju s jakom seizmičkom aktivnošću. Možda se razlog krije u primordijalnom razumevanju zemljotresa. Umesto manje neugodnosti koja ponekad prelazi u veliku katastrofu, stari Grci su možda posmatrali drhtavu zemlju kao silu u svetu, kao kanal za božanske vizije ili kapiju za podzemni svet.

Prava proročanstva ili iskrene vizije?

Ima još nešto u vezi s Delfanskim orkestrom, što bi moglo otkriti odakle su joj dvosmisleno izrečena proročanstva. Prema Plutarhu, Pitija (grupa žena koja je tradicionalno igrala ulogu proročice) videla je svoje vizije u misterioznim isparavanjima koja su se izdizala iz provalija u zemlji. I 2001. godine, istraživači su pronašli dokaze o tim isparenjima – kao i o njihovim halucinogenim svojstvima. Etilen bi bio među tim gasovima i stvarao je osećaj euforije i stanje nalik transu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here