wikipedia/Sgt. Joshua Dodds

Američka novinska agencija Asošiejted pres (AP) piše da je “malo verovatno” da će Kfor ispuniti današnji zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da od “policije Aljbina Kurtija” preuzme brigu o bezbednosti severa Kosova, što je Vučić jutros tražio u razgovoru sa predstavnicima Kvinte u Beogradu.

Međutim, piše dalje AP, “iz NATO nije odmah bilo reakcije na Vučićev zahtev, ali je malo verovatno da će on biti odobren jer je primarna uloga tih trupa (4.500 vojnika Kfora) mirovna, a ne policijska”.

AP piše da je dosad „Vučić, proruski političar, često govorio protiv NATO i njegove mirovne misije na Kosovu, okrivljujući je što nije zaštitila manjinske Srbe od uznemiravanja od strane kosovskih Albanaca“.

Agencija u članku konstatuje da je Vučić tražio da Kfor preuzme brigu o bezbednosti severa Kosova pošto su u nedelju „u celodnevnoj pucnjavi između naoružanih Srba i kosovske policije poginuli jedan oficir i tri naoružana napadača“ što je bio „jedan od najgorih sukoba od kada je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine“.

To „nasilje je dodatno podiglo tenzije u regionu Balkana u trenutku kada posrednici Evropske unije i SAD traže sporazum koji bi normalizovao veze između bivših ratnih neprijatelja Srbije i Kosova“, piše AP.

Agencija navodi da je Kurti „optužio Vladu Srbije da logistički podržava ‘terorističku, kriminalnu, profesionalnu jedinicu’ koja je pucala na pripadnike kosovske policije”, a „Vučić je negirao te optužbe, rekavši da su naoružani bili lokalni kosovski Srbi ‘koji više ne žele da trpe Kurtijev teror'”.

AP prenosi da je ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil posle jutrošnjag sastanka sa Vučićem rekao novinarima da je najnoviji slučaj nasilja veoma ozbiljan događaj i da „naravno ima zabrinutosti da bi moglo biti još gore“.

On je ukazao da je „veoma važno znati šta se dogodilo, ali podjednako je važno da se pokrene politički i diplomatski proces za koji mislim da zaista treba da se ojača u danima i mesecima koji su pred nama“.

AP prenosi i da je Vučić na Instagramu napisao da je sada „jedan od najtežih trenutaka za Srbiju“ i navodi da je „Vlada proglasila sredu danom žalosti zbog ‘tragičnih događaja’ – misleći na pucnjavu“.

4 COMMENTS

    • Imenjace, nista tu nije zvrseno niti ce biti u narednih 100 godina. Zapad se ne pita o KiM nego narod Srbije. A narod cuti; ne moze Vucic ovo sam da resi bez narodne volje. Srbi u Srbiji deklarativno podrzavaju sunaridnike na KiM, ali da li si video neki protest ili pobunu u Srbiji protiv nasilja nad nasim narodom dole, NE nisi. Promene biti nece, dok se narod u Srbiji ne probudi i ne shvati da sa gubitkom KiM gubi i Vojvodinu, a onda i Srbiju. Lezerno posmatranje situacije i ne cinjenje sada, kostace nas u buducnosti.

  1. Zasto se Srbi na severu Kosova ne organizuju i zvanicno oforme svoju policiju kao zvanicnu instituciju. O tome obaveste privremene institucije u Pristini i medjunarodne institucije. Naravno zatraze da ih Pristina finansira( plate, sredstva, troskovi itd)
    Da vidimo sta ce na to reci privremene institucije u Pristini i medjunarodna zajednica? Tek posle toga dati rok od 90 dana da se formira Zajednica srpskih opstina u skladu sa Briselskim sporazumom. Ako ne bude formirana, onda Srbi samoincijativno da je formiraju.

  2. Па Албанци хоће Велику Албанију, која је једино постојала у периоду 1941-1944, НАТО очигледно то подржава, а у парламентима западних држава високи функционери аплаудирају СС-овцима… из Хрватске су протерали Србе, сада раде на томе да одрже нефункционалност БиХ како би је придружили Хрватској и направили НДХ, У Македонији ограничили албански територију, сада сређују север Косова и Метохије, па ће Санџак…само погледајте карту Балкана у периоду нацистичке окупације и све ће бити јасно ! Кфор, Еулакс, немачко-француски предлог…све су то ружичасте наочаре за Србе. Овде је проблем структура које владају у Западном блоку земаља…не сумњам да ће цео свет увући у трећи светски рат.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here