EPA/Wu Hong

Apple je potvrdio da je blokirao aplikaciju koja je Android korisnicima omogućavala podršku za iMessage poruke.

Još od trenutka kada je aplikacija Beeper Mini objavljena prethodne nedelje, očekivalo se da će privući pažnju kompanije Apple.

Beeper Mini omogućava Android korisnicima da dobijaju podršku za iMessage tekstualne poruke, ali je za to korišćen propust koji ima iMessage.

Tokom prethodnih dana, kompletna Beeper platforma je bila nefunkcionalna, što je dovelo do spekulacija da Apple u potpunosti onemogućava zaobilaženje koje su Beeper Mini i slične aplikacije koristile za omogućavanje iMessage poruka na Androidu.

Beeper Mini se oglasio na X platformi, ističući da radi na potencijalnom ispravljanju problema, ali se potom oglasio i Apple nakon čega mnogi veruju da se to ipak neće desiti.

“Preduzeli smo korake da zaštitimo naše korisnike tako što smo blokirali tehnike koje iskorišćavaju lažne akreditive za pristup iMessage-u”, kažu iz kompanije Apple. “Ove tehnike su predstavljale značajne rizike po bezbednost i privatnost korisnika, uključujući potencijal za izlaganje metapodacima i omogućavanje neželjenih poruka, neželjene pošte i phishing napada. Nastavićemo da nudimo ažuriranja u budućnosti kako bismo zaštitili naše korisnike”.

Iako Apple ne pominje nijednu aplikaciju po imenu, logično je da se, s obzirom na vreme lansiranja Beeper Mini i nedavne probleme, ovo odnosi na ranjivost koju je platforma koristila.

Beeperov metod je slao tekstualne poruke korisnika na Apple servere pre nego što bi prešli na primaoce kojima su namenjeni, a osmislio ga je srednjoškolac. Potencijalnim mesindžerima ne bi bio potreban čak ni Apple ID za pristup iMessage-u preko Beeper Minija, iako je Android aplikacija nudila end-to-end enkripciju za razgovore na oba operativna sistema.

Apple je takođe rekao da nije u mogućnosti da potvrdi da poruke poslate neovlašćenim kanalima, koji se predstavljaju kao da imaju važeće akreditive, mogu da imaku važeću end-to-end enkripciju.

Beeper je očekivao da bi njgeovo rešenje jednog dana moglo da bude ugašeno, i izgleda da je podela između Android i iOS poruka ostala netaknuta. Bar za sada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here