Arapi penzionerske majke

0

Pomoć prijatelja: Ambasador arapskih zemalja kod Vučića
 

Srbija je po ko zna koji put došla u situaciju da uzima kredite da bi isplaćivala plate radnicima i penzije.

Ekonomista dr Ljubomir Madžar kaže da to "nikako nije dobro, ali je u ovom trenutku nužno".

– Srbija se, slikovito rečeno, nalazi u situaciji kao neko domaćinstvo koje uzima kredit da bi kupilo sredstva za higijenu. Na duži rok to je neodrživo. Ali, dobro je da je stigla milijarda dolara, jer da dođe do zastoja u isplati zarada i penzija, nastao bi pravi haos – kaže dr Madžar.

 

Piši kući – propalo

– Situacija u zemlji je, kako se kaže "piši kući – propalo". Zato se i uzimaju krediti za popunjavanje rupa u budžetu. Dobra stvar od prispelih para iz Emirata je da će dinar malo ojačati – kaže dr Madžar.

On priznaje da nijednom njegovom kolegi ekonomisti nije jasno kako i pod kojim uslovima Srbija dobija kredite od "prijatelja šeika", jer zajmove "daju kreditori, a ne prijatelji".

– Nije mi jasan ni projekt "Beograd na vodi", plašim se da je mnogo toga čudno – dodaje dr Madžar i apeluje na više transparentnosti u uzimanju kredita jer građani treba da budu upoznati sa motivima kreditodavaca.

Njegov kolega Milan Kovačević kaže da se dosta toga prećutkuje u vezi kredita iz arapskih zemalja.

– Ma kako povoljni bili krediti, neko ih mora vratiti. Jako je loše da se krediti uzimaju za plate i penzije, ali u Srbiji to je jedini način da bi penzije bile isplaćene – kaže dr Kovačević.

Prema njegovim rečima, javnost je prilično umorna od priča o kreditima koji dolaze od prijatelja, a da pri tom niko ne zna koji su motivi tih prijatelja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here