EPA-EFE
Bašar al Asad sa Vladimirom Putinom (Foto: Arhiva)

Odluke koje je doneo predsednik Rusije Vladimir Putin vraćaju Rusiju na međunarodnu scenu i uspostavljaju balans, izjavio je sirijski predsednik Bašar al Asad u ekskluzivnom intervjuu za televiziju “Rusija 1”.

– Ako se ova tema posmatra u smislu globalnog odnosa snaga, onda se ne mogu razdvojiti Rusija i odluke njenog rukovodstva. Odluke predsednika Putina vraćaju Rusiju na međunarodnu scenu i uspostavljaju balans. Ponovo kažem da iznosim svoje lično mišljenje kako me ne bi optužili za mešanje u unutrašnje stvari Rusije – rekao je Asad.

On je dodao da, ako se na Rusiju pogleda kao na zemlju koja se zajedno sa Sirijom bori protiv terorista, onda ta tema utiče i na Damask.

– I ne možemo je posmatrati samo kao unutrašnje pitanje. Za nas je, naravno, važan čovek koji je odlučio da se suprotstavi terorizmu u Siriji. Njegovo dalje prisustvo ili odsustvo na funkciji je takođe važno. Naravno, bilo kakve promene će uticati na nas. Ako pitate o kandidatima koje preferiram, mislim da će odgovor biti očigledan – dodao je Asad.

U vezi sa predstojećim izborima u Rusiji, Asad je naglasio da je Rusija danas zemlja od koje zavisi sudbina sveta.

– Po mnogim faktorima, a ne samo zbog rata u Ukrajini. Može li zemlja koja vodi sudbonosni rat u Ukrajini biti spremna na promenu ličnosti i sa njom politike? Na arapskom postoji poslovica: Ne može se promeniti tvrđava tokom bitke. U bici je potrebna doslednost. To je unutrašnja stvar Rusije. Sve što služi borbi danas je prioritet. Predsednik Putin je glavni deo ove borbe – naveo je sirijski predsednik, odgovarajući na pitanje koliko izbori u Rusiji utiču na budućnost sveta.

4 COMMENTS

  1. Pa sto sedis na tom mrskom Zapadu jos uvek – moj Miro’save? Vracaj se nazad u otadzbinu ili idi u Novosibirsk

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here