Atanasije: Nema mesta hajdučiji

0

Vladika Atanasije Jevtić 

 

 

Novoimenovani episkop administrator Atanasije izrazio je posebno žaljenje nad činjenicom da je pokušaju nasilnog upada u manastir Gračanicu prethodilo, a i tokom nemilog događaja pratilo, mnoštvo bestidnih laži i kleveta.

 

Te laži i klevete širene su preko raznih anticrkvenih Internet sajtova i preko telefonskih poruka, čiji su tvorci ista lica koja su organizovala jučerašnji "razbojnički prepad" na manastir u kome se nalazi privremeno sedište Eparhije, naveo je episkop Atanasije u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

 

On je istakao da se vladika Artemije ne može "braniti" stvaranjem paracrkvenih grupica, "parasinagoga" koje prete ne samo jedinstvu Eparhije, već i cele SPC, prenose beogradski mediji.

 

"Ne može se graditi kult jedne ličnosti, a istovremeno gaziti autoritet njegove svetosti Patrijarha, Svetog arhijerejskog sinoda i Sabora Srpske pravoslavne crkve", istakao je vladika Atanasije i dodao da se ni Kosmet ne može braniti antikosmetskom etikom kao što se dobro ne može ostvariti na zao način, jer "dobro činjeno ne na dobar način – nije dobro!"

 

On je kazao da su bez trunke ljudske i hrišćanske svesti i savesti širene "gnusne neistine" o pokušaju tobožnjeg atentata na vladiku Artemija, ”izbacivanju” sestara iz Gorioča i korišćenju NATO-vojske koja sve godine boravka vladike Artemija obezbeđuje ovaj manastir.

 

Izmišljani su navodi, podsetio je vladika Atanasije, da su na jučerašnju Sretenjsku liturgiju ”došli samo sledbenici Hašima Tačija”, iako je u crkvi Gračanici bilo oko 200 vernika sa znatnim brojem dece, od kojih je dvoje juče kršteno, a sva deca i mnogi drugi su se pričestili.

 

"Ovakva nečasna kampanja koju sprovode poslušnici (sekretar vladike Artemija) Simeona Vilovskog, samo potvrđuje da u ovoj eparhiji već godinama postoji duhovno bolesna i kanonski posrnula situacija", naveo je vladika. 

 

Dolazak vladike Atanasija u Gračanicu

Međutim, u Crkvi Krotkoga Hrista ne sme da bude hajdučije, već poredak i blagočinije, poštovanje predanjskog i liturgijskog poretka Crkve, nego:"Da sve bude blagoobrazno i po poretku".

 

 

Administrator Eparhije raško-prizrenske je objasnio da je vladika Artemije, prema odluci Svetog arhijerejskog sinoda od 13. februara 2010. godine, zadržao svoj episkopski čin i ostala dostojanstva, osim prava upravljanja Eparhijom.

 

Povratak vladike Artemija na svoju raniju dužnost zavisi samo od njega samog i njegovog odnosa prema crkvenom ustrojstvu i poretku, istakao je vladika Atanasije.

 

"Ako bude podržavao ovakve izgrednike samo će biti na njegov teret. Ponašanje lica koja se nazivaju njegovom ‘duhovnom decom’ ne služi tom cilju i nanosi dalju štetu njegovom duhovnom autoritetu i ličnosti i pravilnom rešenju njegovog statusa", naveo je Atanasije.

 

On je dodao da je episkop Artemije u svojim prostorijama u vladičanskom dvoru u Gračanici, uživa punu ličnu slobodu i može normalno da bogosluži, uz znanje i saglasnost nadležnog episkopa administratora i Svetog arhijerejskog sinoda zbog, kako je naveo, mogućih zloupotreba.

 

Prema objašnjenju vladike Atanasija, duhovno rukovođenje ima značajnu ulogu u crkvenom životu, ali ne može biti iznad episkopskog autoriteta i Crkvenog kanonskog poretka.

 

"Insinuacije da je vladika Artemije navodno ‘zatvoren i da ga treba osloboditi’ su potpuno neistinite i to je sam vladika Artemije posvedočio jučerašnjim nasilnicima kojima je poručio da se vrate kući i da poštuju odluke Svetog arhijerejskog sinoda koja je u subotu doneta u Patrijaršiji u Beogradu i koju je svojeručno potpisao".

 

Vladiki Artemiju su, kazao je Atanasije, na raspolaganju četiri monaha koje je tražio da ostanu uz njega i svaka tvrdnja o njegovom "sužanjstvu" predstavlja najobičniju klevetu koja najviše štete nanosi samom vladiki Artemiju u čije se ime sprovodi nasilje i šire pozivi sa alarmantnim sadržajem za "oslobađanje zatočenog arhijereja".

 

Atanasije je rekao i da je on kao administrator bio prinuđen da, zbog nastavljenog anticrkvenog rada dosadašnjeg Internet sajta Eparhije raško-prizrenske, privremeno ugasi i da je u toku nova postavka Internet prezentacije.

 

"Tekstovi puni ostrašćene mržnje, neistina i kleveta nemaju mesto na sajtu na kome stoji svetosavski grb naše Crkve i ime ove eparhije. Svaka delatnost u ime Eparhije koja nije sa blagoslovom administratora Eparhije smatraće se zloupotrebom", poručio je Atanasije.

 

On je kazao da je sajt Eparhije godinama korišćen za plasiranje raznih "politikantskih i subverzivnih vesti" koje su urušavale ugled Eparhije i SPC u celom svetu.

 

Preko tog sajta je održavano lažno stanje kojim je štićeno sve ono što je rađeno u ime vladike Artemija, a čije su se pogubne posledice ponajbolje juče videle u nemonaškom i nehrišćanskom ponašanju pojedine njegove "duhovne dece", rekao je vladika Atanasije.

 

On je podsetio i da je Sabor SPC dva puta eksplicitno upozoravao vladiku Artemija, 2006. i 2009. godine, na pogubno delovanje njegovog sekretara Simeona Vilovskog i na duhovno nezdravu situaciju u Eparhiji koju vodi.

 

Sada kada je utvrđeno da je bezakonje prešlo svaku meru, kazao je Atanasije, Sinod je bio prinuđen da preduzme ovakvu meru i pošalje administratora Eparhije koji bi, uz pomoć sveštenstva i monaštva Eparhije, trebalo da sanira situaciju i povrati joj puni crkveni poredak.

 

"Prilikom pregleda eparhijske dokumentacije ustanovljeno je da je Simeon Vilovski samovoljno uzimao novac iz fonda NVO ‘Majka Jugovića’ namenjenog za četiri narodne kuhinje u kojima se hrani 1.200 najugroženijih Srba, za koje se sredstva prikukpljaju preko SMS-a", naveo je vladika.

 

Taj novac je, prema njegovim rečima, Vilovski koristio za potrebe ličnog luksuza, kupovinu i opremanje poslovnog prostora u Beogradu i druge svrhe protivno stavu Svetlane Stević koja vodi NVO i koja je uložila velike napore da spreči odlivanje sredstava za gladne.

 

Upravo su ove činjenice o kojima postoji detaljna dokumentacija pokazale dokle je otišao moralni pad Vilovskog kome je episkop Artemije dao punu vlast i kontrolu nad finansijama i čak kadrovskim pitanjima u Eparhiji, iako je više puta od svetog Sinoda i Sabora upozoravan da ga razreši svih crkvenih dužnosti zbog ranije utvrđenih finansijskih malverzacija.

 

Vladika Atanasije je ukazao i na, kako je rekao, izvrnutu logiku buntovnih monaha koji su rekli da ne priznaju Sinod, nego samo Sabor, jer da su iole trezveni znali bi da jedan patrijarh predsedava i Sinodom i Saborom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here