Printscreen/FTV
Pokušavao da zaustavi krvavi rat: Jakub Selimoski

Krajem marta navršilo se sedam godina od smrti Jakuba Selimoskog – poslednjeg reisa Islamske zajednice SFRJ.

Ovaj događaj je prošao bez ikakve medijske pažnje iako je reč o čoveku koji je sve do svoje smene, 1993. godine pokušavao da zaustavi ne samo krvavi rat u Bosni, već i radikalizaciju islama u BiH.

– Priča o poslednjem jugoslovenskom reisu je i dalje pod velom tajne zato što je reč o verskom vođi koji je faktički bio poslednja prepreka radikalizaciji islama u Bosni. Prvo su pokušali da ga likvidiraju, a onda su “dekretom” ukinuli Islamsku zajednicu Jugoslavije koja je imala tradiciju dugu 100 godina – tvrdi stručnjak iz oblasti bezbednosti Dževad Galijašević.

Na Selimoskog je izvršen atentat 29. avgusta 1992, nedugo pošto je propao pokušaj Alije Izetbegovića da za predsednika Sabora Islamske zajednice BiH postavi svog čoveka Senahida Bristrića i godinu dana pošto je u BiH vraćena Islamska zajednica koju je zapravo prvi osnovao Ante Pavelić, 11. aprila 1941. godine ukidanjem IZ Jugoslavije.

– Izetbegović je tačno pedeset godina kasnije, 12. aprila 1991. točak istorije okrenuo unazad i ustaškom cveću, “Mladim muslimanima”, vratio Islamsku zajednicu oduzetu posle poraza u ratu. Ideja je bila da pod plaštom demokratije Sabor IZ BiH izglasa smenu reisa i izabere novog – kaže Galijašević.

Iz ručnog raketnog bacača na Rijaset u Sarajevu ispaljen projektil koji je pogodio spavaću sobu Selimoskog. Ali, umesto njega, ubijeno je četvoro drugih ljudi, među kojima unuk i zet bivšeg reisa Naima Hadžiabdića. U tom napadu ranjen je i sekretar rijaseta Muharem Omerdić.

– Selimoski je od tog trenutka počeo da vodi računa o svojoj bezbednosti, pa se i Izetbegovićeva strategija promenila. U jeku obeležavanja stvaranja NDH, u Zagrebu je 12. aprila 1993. pokrenuta inicijativa za formiranjem nove islamske zajednice u BiH s ciljem “drugačijeg određenja verske organizovanosti bosanskih muslimana”. Među potpisnicima se našao i imam zagrebačke džamije Mustafa Cerić koji će samo 15 dana kasnije biti izabran za reisa te novoustanovljene organizacije – objašnjava Galijašević.

Petnaest dana nakon potpisivanja tog akta, 28. aprila 1993. u Sarajevu je održan Obnoviteljski sabor IZ BiH. Odmah je doneta i Deklaracija o preuzimanju prostorija, službi i novca Rijaseta i Mešihata IZ u Sarajevu.

Razorena tradicija

– Pučem i rušenjem IZ Jugoslavije, uništeno je stogodišnje iskustvo i tradicija ujedinjavanja muslimana različitih nacija na teritoriji bivše Jugoslavije. Svrgnuće legitimnog i legalnog reisa Selimoskog bio je čin puča organizovan od muslimana okupljenih oko Alije Izetbegovića, Mladih muslimana i SDA. Proteklo vreme je pokazalo da ni današnja Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ne može da prevaziđe posledice ovog brutalnog “revolucionalnog etatizma” – ističe Galijašević.

Gde je nestalo 10 miliona dolara?

Dževad Galijašević kaže da je novoformirana Islamska zajednica BiH već 3. maja 1993. protiv reisa Selimoskog podnela krivičnu prijavu kako bi preuzela prostorije i sredstva – oko 10 miliona dolara!

– Sud ekspresno, 21. juna donosi rešenje kojim se Selimoskom zabranjuje raspolaganje gotovim novcem i devizama. U svom odgovoru, on je naveo da je Obnoviteljski sabor IZ BiH činila grupa od 30 ljudi koji su sa područja opština Stari grad i Centar Sarajevo, a da su sredstva, oko pet miliona dolara i oko tri miliona nemačkih maraka bile vlasništvo svih muslimana bivše Jugoslavije. Ova žalba je naravno odbijena, a do danas se ne zna kako i gde je završio ovaj novac – kaže Galijašević.