Tanjug
Micotakis i Vučić

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis prilikom posete predsedniku Aleksandru Vučiću ostavio je u Beogradu ohrabrujuću poruku. Atina podržava evropski put Srbije i dosledno ostaje pri stavu da ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Teško da je slučajno što je Micotakis za ovo izabrao dan pre nego što će se u Prištini setiti da su pre 14 godina pošli putem za koji nemaju saglasnost Srbije i većine sveta. Atina nije krila da je prošle godine bila pod velikim pritiskom SAD da prizna Kosovo, kako bi se razrušio blok članica EU koje to nisu učinile (Grčka, Španija, Rumunija, Slovačka i Kipar). I kao i prošle godine, Grčka se pokazala kao nepokolebljiv prijatelj naše zemlje i naroda, što je istakao i predsednik Vučić.

Rešenje u interesu svih

Micotakis je dodao da Atina podržava dijalog Beograda i Prištine, koji se odvija pod okriljem EU i da očekuje da će doći do normalizacije odnosa Beograda i Prištine u interesu Srbije i regiona.

– Što se tiče Kosova i dijaloga, želim da budem jasan, stav moje domovine se ne menja. Mi ne priznajemo nezavisnost Kosova, ali želimo da se postigne sporazum, koji bi stvorio povoljniju atmosferu saradnje na Balkanskom poluostrvu – poručio je Micotakis i dodao da zna da poslednjih meseci nije viđen nikakav napredak u dijalogu uprkos nastojanjima predsednika Srbije.

Aleksandar Vučić je zahvalio na principijelnom stavu Grčke i na dobroj saradnji. Naveo je da je sa Micotakisom razgovarao o svim regionalnim pitanjima, ali i o evropskom putu Srbije, pri čemu se zahvalio Grčkoj na podršci, a naročito na poslednjoj Međuvladinoj konferenciji na kojoj je otvoren Klaster 4 (grupa poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU).

Ljubav za prijatelje

– Zamolio sam premijera Micotakisa da Grčka nastavi sa politikom pružanja podrške teritorijalnom integritetu Srbije. I mi ćemo nastaviti s podrškom teritorijalnom integritetu Grčke na kopnu i na moru (Grčka je po tom pitanju u konfliktu s Turskom, kao i povodom Kipra), u skladu sa međunarodnim javnim standardima. To je bila i biće politika Srbije u budućnosti – rekao je Vučić.

Predsednik je naveo da je Micotakis pažljivo saslušao kakva su gledišta Beograda i da Grčka razume poziciju Srbije.

– Rekao sam da mi ne želimo zamrznute konflikte, već rešenja, koja moraju da budu kompromisna, a ne nametnuta Srbiji – poručio je Vučić.

Predsednik je, poželevši toplu dobrodošlicu gostu iz Atine, istakao da građani Srbije u grčkom narodu vide iskrene i velike prijatelje, te da nije lako opisati ljubav koju ukazuju. Razgovori su nastavljeni na radnoj večeri.

Pohvala našoj privredi

Micotakis je rekao da je u Beograd doputovao da podrži odnose dveju zemalja, koje su ostavile za sobom teška iskušenja pandemije.

– Srbija je pokazala impozantan privredni razvoj, a negativne posledice po privredu su bile blage. I Grčka će se razvijati znatno brže nego 2021. Imaćemo rast od 8,5 odsto. Očekujemo privrednu saradnju u svim sektorima – rekao je Micotakis.

Trgovina jača od pandemije

Premijer Grčke je naglasio da je potrebno posvetiti se povezivanju u oblasti energetike. On je ukazao da će gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske brzo biti završena. Takođe, da će Grčka uskoro završiti terminal za tečni gas u egejskoj luci Aleksandropolis.

– Obim investicija već je premašio dve milijarde evra, ali je u pravu predsednik Vučić kada kaže da postoji još mnogo potencijala za unapređenje trgovinske saradnje naših zemalja. Grčka ostaje jedan od glavnih turističkih odredišta Srba, ali želimo da produžimo turističku sezonu kako bismo mogli da ih ugostimo tokom cele godine. Takođe, želimo da što više ljudi poseti Srbiju, posebno vaše planine, koje predstavljaju destinaciju veoma privlačnu za Grke – rekao je Micotakis.

Vučić je istakao da trgovinska razmena Srbije i Grčke, uprkos pandemiji nastavlja da raste i da je prošle godine iznosila 636 miliona evra.

– Uveren sam da možemo da dostignemo i milijardu evra. Postoji ogroman prostor za razmenu u oblasti usluga i turizma. Takođe, možemo da obezbedimo još značajniji dolazak grčkih investitora u Srbiju, ali i u obrnutom smeru – rekao je Vučić.

Opet u goste

Micotakis je najavio da će u junu, kao predsedavajući Saveta za saradnju jugoistočne Evrope, ugostiti Aleksandra Vučića i druge lidere u Grčkoj, ali je dodao i da je uveren da će pre toga opet doći u Beograd, na sednicu Visokog saveta saradnje Srbije i Grčke.

Saveznici u ratu, prijatelji u miru

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije podsetio je da su odnosi Srbije i Grčke kroz istoriju uvek bili prijateljski i bliski. On je podsetio i da su za vreme sankcija i bombardovanja Grci pokušavali da nam pomognu.

Grčka i Srbija su uspostavile diplomatske odnose 1868. godine. Ambasada Grčke u Beogradu otvorena je 1880, a prvi ambasador u tadašnjoj Kraljevini Srbiji bio je Nikolaos Delijanis (1880-1885.) Odnosi dveju zemalja zasnivaju se na čvrstim temeljima uspostavljenim kroz vekove u kojima su delile zajedničke borbe i doživele slična iskustva i sudbinu. Takođe, Grčka i Srbija bile su saveznice u oba balkanska i svetska rata.

Između dveju zemalja i danas postoji obostrano diplomatsko predstavljanje na nivou ambasada, u Atini i u Beogradu, gde rade i Konzularno, Ekonomsko i trgovinsko odeljenje, Biro za štampu i komunikaciju, kao i Odeljenje izaslanika odbrane. Odnose dveju zemalja povezuje, takođe, i veoma sadržajan skup bilateralnih sporazuma.

Osim toga, Glavna ustanova za unapređenje odnosa dveju zemalja u kulturi i obrazovanju čini Helenska fondacija u Beogradu. Središnje mesto zauzima Kula Nebojša, gde je postavljena izložba o životu i radu začetnika Grčkog ustanka protiv Turaka, Rige od Fere. Savremeni grčki jezik se uči na nekoliko fakulteta, a generacije grčkih studenata obrazovane su u Beogradu.