Tanjug
Kristijan Šmit

Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat za visokog predstavnika u BiH, pozvao je vlasti na svim nivoima u BiH da iskoriste trenutak da se BiH integriše u evropsku porodicu, nakon što je EU odlučila da otvori pristupne pregovore.

Podnoseći šestomesečni izveštaj o situaciji u BiH na redovnoj polugodišnjoj sednici u SB UN, Šmit je rekao da BiH treba omogućiti napredak, a da bi se on ostvario potrebno je omogućiti da se država osloni na pouzdane instrumente, kao i na svoj Ustav.

Šmit je pozvao sve stranke u vladajućim strukturama na svim nivoima u BiH da daju konstruktivan doprinos.

On je naglasio da mora da se dosta ulaže u poverenje ljudi u politički sistem, kako bi se narod podstakao da “ostane u BiH i da ne odlazi iz zemlje”.

Šmit je ocenio da je otvaranje pregovora o pristupanju BiH Evropskoj uniji odlučujući trenutak.

Smatra da je pritisak na pravosudne institucije veliki izazov u BiH, te da su posebno ozbiljni izazovi sa kojima se suočava Ustavni sud BiH.

Šmit je ponovio optužbe na račun vlasti Republike Srpske “da doprinose kršenju Dejtona” i naveo da je to “proces koji nosi teške posledice ne samo za BiH već i za celi region”.  Prema njegovom mišljenju, još nije dostignut “željeni stepen poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma” i može da se uradi više.

Smatra da Misija Eufora “Altea” mora da ostane u svom sadašnjem kapacitetu i da je važno da se nastavi.

Šmit je pohvalio intenzivne i dobre pripreme za lokalne izbore u BiH ove godine.

Napomenuo je da su svi u BiH odgovorni za mirnu i naprednu budućnost, jer se ta perspektiva duguje mlađim generacijama.

1 COMMENT

  1. EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMLJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here