Kosovo online
Miroslav Lajčak

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izrazio je žaljenje što tokom današnje runde dijaloga nije postignut dogovor o uredbi takozvane Centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara na Kosovu i Metohiji i poručio da je spreman da ponovo ugosti dve stane “ako pokažu spremnost da postignu međusobno prihvatljivo privremeno rešenje”.

Lajčak je na svom nalogu na društvenoj mreži Iks naveo da je danas ugostio glavne pregovarače Beograda i Prištine kako bi se, po sedmi put, razgovaralo o posledicama uredbe tzv. Centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara na KiM.

“Nažalost, strane nisu uspele da postignu dogovor. Spreman sam da ponovo ugostim strane ako pokažu spremnost da postignu međusobno prihvatljivo privremeno rešenje”, napisao je Lajčak.

Na današnjem sastanku Beograda i Prištine uz posredstvo EU o upotrebi dinara na KiM strane nisu uspele da nađu kompromisno rešenje za preostala otvorena pitanja, saopštio je prethodno portparol EU Peter Stano.

EU “žali što nije došlo do kompromisa”, naveo je Stano posle sastanka s delegacijama Beograda i Prištine u Briselu, uz ocenu da ”nema spremnosti” da se dođe do kompromisnog rešenja.

Stano je istakao da su predstavnici obe strane ”uspeli da prevaziđu pojedine razlike po pitanju slanja finansijskih sredstava iz Srbije na Kosovo, uključujući uspostavljanje poslovnog entiteta koji bi distribuirao finansijsku pomoć kosovskim Srbima”.

Uprkos tome što je EU iznela kompromisni predlog koji je ”u najvećoj meri uskladio stavove obe strane”, danas do dogovora nije došlo pošto strane nisu postigle dogovor oko nekoliko ključnih pitanja, ”uključujući ukupan obim aktivnosti novog entiteta, obim korisnika entiteta i finansijsku pomoć Srbije institucijama na Kosovu koje podržava Srbija”.

Nakon završetka sastanka, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da se nije došlo do rešenja za dinar, da je srpska strana bila konstruktivna, ali da je Priština ponovo odbila sve predloge.

On je novinarima, nakon više od devet sati razgovora, rekao da srpska strana nije zatvorila vrata jer želi rešenje, kao i da će doći u Brisel koliko god bude trebalo.

4 COMMENTS

  1. Докле ћеш Лајчак да оптужујеш две стране, кад су само шиптари криви за све. Прекини тај циркус од ЕУ, која ништа не решава годинама, и лупетај негде другде, а не по СРБИМА.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here