Atomsko sklonište
PRAZNIK ZA PUBLIKU: Atomci u Skoplju

Dva legendarna benda osnovana još sedamdesetih godina prošlog veka, Riblja čorba i Atomsko sklonište, održala su spektakularan zajednički koncert u Areni “Boris Trajkovski” u Skoplju, dokazujući po ko zna koji put da imaju i te kao šta da pruže publici.

Grupe čije prijateljstvo i saradnja datira od davnih dana, u Severnoj Makedoniji su krunisale nekoliko zajedničkih nastupa u poslednje vreme. Između ostalog, priredili su sa JU grupom nezaboravan koncert bečkoj publici, a Bora Đorđević je bio jedan od gostiju na novembarskom koncertu Puljana u beogradskoj MTS dvorani.

Bruno Langer je sa svojom ekipom skopskoj publici priredio uobičajeni presek hitova Atomaca, pa su Skopljem grmele “Treba imat dušu”, “Pakleni vozači”, “Pomorac sam, majko”… Publika je fantastično prihvatila trojku i pošteno “pocepala grla” još uoči izlaska Čorbe na scenu, 15 minuta pre 23 sata. Svirku su otvorili, kao i obično poslednjih godina, sa “Oko mene”, da bi rafal hitova nastavile “Ja ratujem sam”, “Lud sto posto”, “Odlazak u grad”… Bora Đorđević je još jednom pokazao da i u osmoj deceniji suvereno vlada scenom. Malo na nogama, malo na uvek spremnoj stolici, pevao je kao u najboljim danima, uz ekipu koja je nanovo potvrdila koliko je svirački i dalje moćna. Ovacijama su ispraćene gitaroške bravure Vidoje Božinovića Džindžera koji, inače, poreklo vodi iz Gostivara, kao i majstorstvo Vicka Milatovića, Nikole Zorića i Ivana Stankovića, uz značajan doprinos pratećih vokala.

Uz standardne hitove kao što su “Gde si u ovom glupom hotelu”, “Ostaću slobodan”, “Amsterdam”, “Nemoj da ideš mojom ulicom”, bend koji slavi impozantnih 45 godina postojanja predstavio je i neke pesme sa uveliko spremnog novog albuma. Posebno emotivno su prihvaćene “Oči malog psa”, kao i “Dve gitare”, poslednja numera koju je za života komponovao Miša Aleksić. Finale koncerta je uobičajeno proteklo uz “Kada padne noć”, “Pogledaj dom svoj, anđele”, “Kad sam bio mlad”, “Dobro jutro”, a “Lutku sa naslovne strane” publika je, od početka do kraja, otpevala sama, bez muzike.

Koncert koji je završen u jedan sat posle ponoći predstavljao je pravi prednovogodišnji poklon svim zaljubljenicima u ova dva velika benda.

NEZABORAVNO: Riblja čorba

Sećanje na doček 1981.

Koncert u Skoplju je podsetio na neka lepša vremena fanove legendarnih grupa koji pamte njihove najslavnije dane. Pre svega – na zajednički nastup za doček 1981. godine u beogradskoj hali “Pionir” pod nazivom “Atomska čorba”.

Novu 2024. Riblja čorba će sa svojim obožavaocima dočekati u Boru, a dan ranije je koncert u Nišu. Zakazani su i koncerti 17. februara u Trnavi (Slovačka) i 20. aprila u Ljubljani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here