Najbolji teniser sveta Novak Đoković osvojio je 9. titulu na Australijan openu i u velikom finalu savladao Danila Medvedeva sa 3:0, a svetski mediji, pored priče o uspehu, bave se i povredom srpskog tenisera. 

Naime, u duelu sa Tejlorom Fricom tokom turnira, Novak je povredio mišić pa mnogima nije jasno kako je uopšte mogao da se takmiči.

Sajt “Punto de Break” je kontaktirao jednog fizioterapeuta koji radi za ATP i koji je želeo da ostane anoniman, ali je objasnio koliko ta povreda može da bude delikatna.

– Prvo što treba znati je da mišić abdomena ima vlakna koja idu u raznim pravcima. Nije kao neki drugi mišići. To je delikatna oblast koja zahteva isto takav tretman. Kada imate naprsnuće, morati videti u kom pravcu se to dešava. Čak i da je u pitanju sitno naprsnuće, gotovo da je nemoguće igrati. Ako je rascep po pravcu, moguće je, ali uz mnogo bola. Dubina tog rascepa je takođe bitna. Novakova igra me upućuje na to da se radi o plitkom rascepu – izjavio je fizio.

On je potom objasnio kako je to igrati sa tom vrstom bola.

– Zamislite da vas neko ubode u predelu stomaka iglom, vlakna naprsnu na tom mestu. Prva pomoć je da se kompresuju vlakna kako bi se sprečilo njihovo širenje i dalje pucanje. Vlakna u ovom delu tela se pomeraju u jednom smeru kada se istežu, na jedan način kod bekhenda, na drugi kada se savijamo. Teško je tretirati i izolovati ih od svega. Čak i pri disanju i običnom hodanju, reaguju.

Rafael Nadal je na US Openu 2009. imao rascep u abdomenu promera 2,8 centimetara, tako da postoji opravdano pitanje koliko se igrači naprežu na najvećim takmičenjima.

– Oni su druga vrsta ljudi. Tokom meča, adrenalin radi i prikriva bol otpuštanjem supstance poput kortizola. Problem dolazi posle meča, kad se odmarate, kao što je slučaj na grend slemu kad imate dan pauze između dva meča.

Otkrio je i kako se pristupa lečenju.

– Očigledno je da su mu ATP doktori dali neki oralni analgetik kako bi suzbili bol. Normalna stvar u ovom slučaju je da se ‘plazma tretman’ kako bi se aktivirao metabolizam u tom predelu, ali mislim da je to nemoguće uraditi tokom takmičenja. Lično, ne znam nikog ko ima rascep, a da može da udara lopticu, mada je Đoković druga vrsta čoveka, što me navodi na to da je procep plitak. Ne bi trebalo da je dubok jer u suprotnom ne bi mogao da se kreće i igra. On je to uradio, ne znam kako, ali uspeo je – rekao je ATP fizio.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here