EPA
Premijer Mađarske Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio da države moraju da nabave što pre i što više vakcina, bez obzira na to da li one dolaze sa Istoka ili Zapada.

On je u interjuu za nemački portal Fokus onlajn povodom odluke Mađarske da kupi rusku vakcinu Sputnjik V, rekao da je u pandemiji posao političara da preuzme odgovornost i zaštiti zdravlje i živote građana.

– Zato što oni koji kupe vreme mogu da spase živote i povrate slobodu – rekao je on.

Naglasio je da nema “istočnih ili zapadnih vakcina”, već samo dobrih ili loših, prenosi MTI.

Orban je rekao da se nabavka vakcina i napeti odnosi između EU i Rusije mogu gledati kao odvojena pitanja. On je dodao da je “neodgovorno” politizovati nabavku vakcina i “dozvoliti ljudima da umru i ograničiti im slobodu samo zato što neko ima zamerke na neku zemlju gde se ona proizvodi”.

– Objektivno gledano, jasno je da istočni deo Evrope razvio kulturu vakcinacije tokom komunističke ere što je dovelo da se u istočnoj Evropi iskoreni virus polio mnogo pre nego u zapadnoj gde ruska vakcina nije prihvaćena iz ideoloških razloga – rekao je Orban.

Povodom centralizovanog programa nabavke vakcina u EU, Orban je rekao da je jasno da je to bila pogrešna odluka. SAD, Britanija, Izrael a čak i Srbija “daleko prednjače ispred nas država članica EU”, rekao je Orban i dodao da je sada i prekasno da se promeni taj kurs.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here