EPA-EFE

“Iako još nije jasno kada će nove vakcine biti odobrene za upotrebu, realno je očekivati da će do leta biti na raspolaganju dovoljna količina da svi u Austriji koji žele mogu da se vakcinišu”, istakao je danas Klemens Auer, specijalni koordinator za epidemiju kovida u Ministarstvu zdravlja Austrije.

Prema njegovim rečima, prve vakcine mogle bi doći u Austriju već u januaru.

Auer je za javni servis ORF kazao da su podaci koje je do sada prosledila kompanija “Biontek/Fajzer” dobri i da je realno očekivati da će vakcina biti još ove godine odobrena.

– Mi smo u svakom slučaju organizaciono u stanju da, kada dođu prve isporuke u januaru, počnemo u Austriji sa testiranjem – naglasio je Auer.

On je dodao da prve količine neće biti velike, ali će u prvoj fazi biti vakcinisani stanari staračkih domova, pa potom tamošnje osoblje, kao i osoblje bolnica. Do leta, smatra, uz ostale vakcine, moguće je vakcinisati sve one koji žele da se zaštite.

Auer je ujedno ukazao da se prvim vakcinacijama ne može očekivati povratak potpunoj normalnosti. On ističe da je sa stopom vakcinacije od 50 ili 60 odsto, međutim, verovatnoća novog zaključavanja veoma mala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here