commons.wikimedia/Ninanuri

Austrijsko ministarstvo za zaštitu klime, okoline, energiju i mobilnosti produžilo je promotivnu kampanju u sklopu koje država svakom građaninu koji želi da kupi novi automobil, subvencioniše kupovinu sa 5.000 evra, ali uz dva uslova – da se radi o električnom automobilu koji nije skuplji od 60.000 evra.

Za subvencionisanje električnih vozila, ove je godine obezbeđeno 95 miliona evra. Subvencije su predviđene i za finansiranje privatne infrastrukture za punjenje električnih automobila, i to sa 600 evra za tzv. wallboxove, kao i sa 1.800 evra za infrastrukturne sisteme u stambenim objektima sa više stanova.

Punionice za kompanije i preduzeća država će finansirati sa iznosom do 30.000 evra, piše Fenix magazin.

Menjaju se subvencije za plug-in hibride te po novom takav automobil mora obavezno da pređe najmanje 60 kilometara isključivo na struju, dok je do sada granica bila na 50 km. To je uslov da se za plug-in hibrid dobije subvencija od 2.500 evra. Subvencioniše se i kupovina e-motora do iznosa od 1.900 evra.

Što se tiče e-punionica električnom energijom napravljena je nova, zasebna shema za regije u kojima ih ima još relativno malo. Odlučeno je da će se sredinom ove godine za takve regije izgraditi potrebna infrastruktura, za koju će se iz Fonda izdvojiti 10 miliona evra.

– Budućnost na našim ulicama je električna. Glavna poluga za bolju zaštitu klime leži upravo u saobraćaju – istakla je austrijska ministarka za zaštitu klime, okoline i energiju, iz stranke Zelenih, Leonore Gevesler.

– Sa e-mobilnošću znatno ubrzavamo prelaz sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, što nas dodatno oslobađa od zavisnosti od Rusije – napomenula je ministarka.

Kad je u pitanju prelazak na e-mobilnost, austrijska Vlada je kao poseban cilj ove godine postavila subvencionisanje kompanija, kako bi svoje vozne parkove zamenile e-automobilima. A to uključuje i specijalna vozila, od e-autobusa, kombija i kamiona do drugih teških vozila.

Ministarstvo za zaštitu klime i okoline i energiju najavilo je i brojne olakšice za kompanije koje se odluče za e-mobilnost. Od oslobađanja plaćanja određenih naknada i odbitka pretporeza, do oslobađanja plaćanja standardnog poreza za potrošnju (NoVA), kao i poreza pri osiguranju vozila.

Svi zainteresovani za subvencije svoj zahtev mogu da predaju najkasnije do 31. marta 2024. godine. Dakle, imaju na raspolaganju još više od godinu dana za odluku o svom ulasku u novi svet e-mobilnosti, navode mediji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here