EPA-EFE/Fehim Demir

Austrija i Nemačka zalažu se za hitnu reformu uputstava EU o vraćanju migranata, poručili su danas u Beču ministri unutrašnjih poslova dve zemlje Nensi Fezer i Gerhard Karner.

Najavili su da će to biti ključna tema na idućem sastanku Saveta ministara unutrašnjih poslova EU.

Fezer je kazala da Nemačka podržava predloge predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji se, između ostalog, zalaže da migranti budu registrovani sa fotografijom i biometrijskim podacima, te za povezivanje baza podataka.

Karner, koji je domaćin dvodnevne konferencije EU i Zapadnog Balkana o vraćanju migranata koji nemaju izgleda na azil, rekao je da Austrija podržava precizniju registraciju, ali da odbija francuski predlog da zemlje koje ne prihvataju raspodelu tražilaca azila u EU moraju dati finansijski doprinos.

Karner je naglasio da Austrija ne može da učestvuje u sistemu raspodele s obzirom na veliki broj tražilaca azila u zemlji.

Fezer i Karner su naveli i da se obavljaju pripreme za izbeglički talas iz Ukrajine, a s obzirom na situaciju ukazali su na veliki broj aliznata, pored toga poručili da je važno da se direktnim susedima pomogne u zbrinjavanju izbeglica.

Upitan o žičanim ogradama u Evropi, Karner je kazao da su potrebne “čvrste mere”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here