commons.wikimedia
Beč

Austrija od 19. maja popušta mere, te će ponovo moći da se otvore gastronomija, turizam, kultura i sport, saopšto je danas austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Kurc je popuštanje mera nazvao “radost za sve” i “turbom za privredu”.

Podvukao je da popuštanje mera prate obilne mere predostrožnosti.

Velike manifestacije, kao što su svadbe, proslave klubova i slično neće biti moguće, a dalje popuštanje mera se očekuje od 1. jula.

Kurc je naglasio da je Austrija dobro prošla kroz treći talas koronavirusa, da je već vakcinisala, barem prvom dozom 2,6 miliona građana, i da sada može da popusti mere.

Popustanje će se sprovesti uz poštovanja pravila, kao što je omogućavanje pristupa novootvorenim oblastima za vakcinisane, izlečene ili za lica sa aktuelnim negativnim testom.

Vicekancelar Verner Kogler istakao je da će život ponovo postati raznovrsniji.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn pojasnio je da će prva doza vakcine građane osloboditi na tri meseca od testiranja zbog pristupa gastronomiji, kulturnom sadržaju, sportu i slično.

Prijem druge doze oslobađa na šest meseci od testiranja, a izlečene osobe oslobođene su testiranja devet meseci od prve vakcinacije.

Pored toga izlečeni šest meseci po prevazilaženju infekcije neće morati da se testiraju, uz potvrdu lekara, dok će dokaz o antitelima važiti svega tri meseca.

Kao dokaz o vakcinaciji, izlečenju ili testu biće korišćen ranije najavljivani “zeleni pasoš”, ali i pasoš o vakcinaciji.

Što se testova tiče PCR testovi će kao “ulaznica” važiti 72 sata, a antigenski svega 48 sati.

Testovi koji se rade kod kuće biće prihvaćeni samo 24 sata.

Novina u uredbi vlade biće da se testovi mogu sprovoditi i na licu mesta, odnosno na stadionima, u restoranima, hotelima, a oni važe samo za pristup tim institucijama.

Kada je reč o ugostiteljskim objektima važiće pravilo od dva metra distance između stolova, za kojim smeju u unutrašnjosti sedeti četiri odrasle osobe, a na otvorenom 10.

Gosti i osoblje moraju nositi maske, a ugostiteljskim objektima radno vreme je ograničeno do 22 sata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here